Çelik vergisi ABD’nin pazarlık kozu oldu

Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi kararnamesini imzaladı, vergiden muafiyet için müttefik ülkeleri ABD’nin taleplerini yerine getirmeye çağırdı.

Yayınlanma: 09.03.2018 - 21:40
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek vergi getirilmesini öngören kararı önceki gün imzalandı. 15 gün sonra uygulamaya geçilmesini öngören kararnamede, ABD’nin çelikte birinci tedarikçisi Kanada ile dördüncü tedarikçisi Meksika’ya 30 gün süreyle muafiyet getirildi. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nda (NAFTA) ABD’nin taleplerinin yerine getirilmesine bağlı olan olarak muafiyeti süresinin uzatılabileceği açıklandı. Avrupa Birliği, Brezilya ve Arjantin dün gece yaptıkları açıklamalarla bu kararın hedefi olmamaları ve istisnalardan yararlanmaları gerektiğini söylerken, Japonya ve Güney Kore de muafiyet isteyeceklerini duyurdu. Kanada da kalıcı muafiyet talep ettiklerini ve bunun için ABD ile müzakere edeceklerini açıkladı.

Pazarlığa açık kapı

Çelik ve alüminyum işçilerinin de katıldığı imza töreninin ardından konuşan Trump, bir yandan ülkenin çelik ve alüminyum sanayisini korurken, bir yandan da hem ticari hem de askeri alanda ABD’nin dostları için esneklik ve işbirliği göstereceklerini söyleyerek pazarlık için açık kapı bıraktı. Bloomberg, Trump’ın gümrük vergilerini özellikle müttefikleriyle pazarlık kozu olarak kullanacağını, örneğin AB ülkelerini NATO anlaşması çerçevesinde savunma harcamalarını artırmaya ikna etmek için verginin kaldıraç olarak kullanılabileceğini yazdı. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’ı çelik ve alüminyumda muafiyet talep eden ülkelerle müzakere etmek için görevlendirdiğini bildiren Trump’ın, diğer ülkelerin ABD’ye karşı hızlıca misilleme yapmasının önüne geçmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Musk, Trump’tan yardım istedi

Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Çin’in ticaret kurallarının adil olmadığını söyleyerek Twitter üzerinden ABD Başkanı Donald Trump’tan yardım istedi. Twitter’da paylaştığı mesajlarda, Çin’in yabancı yatırıma yönelik sınırlamalarını ve ithal arabaya yönelik vergilerini eleştiren Musk, “İthalat vergilerine karşıyım ama şu anda Çin’in uyguladığı kurallar işleri çok zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı. Musk, tweet’lerinden birinde, “Hiçbir ABD’li otomotiv şirketinin Çin’deki bir fabrikanın yüzde 50’sine bile sahip olmasına izin verilmiyor. Öte yandan ABD’de tamamı Çinlilere ait tam beş elektrikli araba şirketi var” diye yazdı.

Türkiye’nin hamlesi net değil

ABD’nin çelik ithalatına ek vergi kararına daha önce Türkiye’nin pamuk ile cevap vermeye hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, daha kalıcı önlemlerle de bunu devam ettirebileceklerini söyledi ancak net bilgi vermedi. Ertem, “Yapacağımız düzenlemeler ve alınacak önlemlerle orta vadeli pamuk üretimini artırırken kısa vadede daha uygun şartlarda, daha ucuz ve daha kaliteli pamuk ithalatı sağlayabiliriz ABD dışında. Günün sonunda korumacılıkta ilk adımı atan ticaret savaşının kaybedeni olur” dedi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan da Trump’ın çeliğe vergi kararına karşı Türkiye’nin Avrupa Birliği ile birlikte hareket edeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon