Alman Büyükelçi'den Özgür basın vurgusu: Özgürlük ve adalet için yanınızdayız

Berlin-Ankara hattında diyaloğu güçlendirme çabaları artıyor. Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, dün gazetemize yaptığı ziyarette özgür basın vurgusu yaptı. Tansiyonun yükseldiği Ankara ile ilişkilerde Almanya’nın daha yapıcı siyaset izlediği bir döneme girildiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 03.04.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, dün gazetemize bir destek ziyaretinde bulundu. “Özgür basın toplumların siyaset, fikir ve iktisat gibi pek çok alanları bakımından bir garantör konumundadır” diyen Erdmann, “Özgür basın ve adil yargılama için bundan sonra da gerekli konumumuzu alacağız” vurgusu yaptı.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemizin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yazıişleri Müdürü Bülent Özdoğan, köşe yazarı Aydın Engin, muhabirimiz Ahmet Şık, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Önder Çelik ve Dış Haberler Servisi Şefi Mine Esen tarafından karşılanan Erdmann’a eşi Marion Erdmann da eşlik etti. Gazetemiz binası için “Burası tarihi bir mekân” ifadelerini kullanarak sözlerine başlayan Erdmann, ziyaretin “Almanya Federal Hükümeti’nin ve büyükelçiliğin Türkiye’de arta kalmış özgür basına saygı ve desteğinin bir ifadesi olarak nitelendirilmesi gerektiğini” belirtti.

İki yıl önce gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın davası nedeniyle Silivri’yi ziyaret eden tek büyükelçi olduğunu ve bu nedenle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çektiğini hatırlatan Erdmann, “Cumhuriyet çalışanlarını işlerini yaparken gösterdikleri cesaret nedeniyle takdir ediyorum” dedi. Geçen ay serbest kalan Sabuncu ve Şık’ı işaret ederek “Bazılarınız cezaevinde bulundu. Bazılarınız belki yine bulunacak. Her gün yatağa girerken ‘yarın ne olacak, başıma bir şey gelecek mi’ diye düşünmenin tedirginliğini tahayyül edemiyorum” ifadelerini kullandı. Erdmann, “Özgür basın toplumların siyaset, fikir ve iktisat gibi pek çok alanları bakımından bir garantör konumundadır... Özgür basın ve adil yargılama için bundan sonra da gerekli konumumuzu alacağız. Bu tutumumuzu sembolik olarak da ortaya koymak için bu ziyaretimizi gerçekleştirdik” diyerek gazetemize desteğini iletti.

Mücadeleye devam

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Erinç, Büyükelçiye Cumhuriyet’e gösterdiği ilgi için teşekkür ederken, “Anayasada yalnızca kâğıt üzerinde olan hukuk devletinin hayata geçmesi için gayret ediyoruz. Umutsuz değiliz mücadeleye devam ediyoruz” diye konuştu. Genel Yayın Yönetmenimiz Sabuncu ise Büyükelçi’nin eşi Marion Erdmann’ın şubat ayındaki bir okuma akşamında bağlama çalarak söylediği “Yiğidim Aslanım” türküsünden bahsederek “Hanımefendi türküyü çok güzel söylüyor. Bizim dilimizde, böyle anlamlı bir türküyü söylemesi çok değerli. İçeride çok fazla ‘yiğit’ ve ‘aslan’ yatıyor” sözleriyle kendisine teşekkür etti. Cezaevinde bulunan gazetemiz İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP’li milletvekilleri, işadamı Osman Kavala ve 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın isimlerini anan Sabuncu, “Sadece kendimiz için değil, siyasi nedenlerle cezaevinde bulunan herkes için mücadele etmeye ve gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Geceleri çok rahat uyuyoruz” şeklinde konuştu.

Ahmet Şık ise Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin “Türkiye’de demokrasiye yüzünü dönmüş insanların yalnız bırakılması nedeniyle bir özeleştiri yapmaları gerektiği” görüşünü dile getirdi. Şık, “Batı’dan bir beklenti içinde değiliz, Türkiye’de bir ilerleme olacaksa bu dışarıdan dayatmalarla değil Türkiye’deki insanların mücadelesiyle olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler