Rusya’dan ABD’ye çok sert çıkış: Sizden sonra kaos kalıyor

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Duma kentinde yaşandığı iddia edilen kimyasal saldırıyı görüşmek üzere toplandı. Görüşmelerde ABD ve Rusya temsilcileri arasında tartışma yaşandı.

Yayınlanma: 09.04.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'nin Duma kentinde yaşandıüğı iddia edilen kimyasal saldırıyı görüşmek üzere toplandı. BM görüşmelerinde, ABD ve Rusya'nın temsilcileri arasında gerginlik yaşandı.

                                             Suriye Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

Suriye: Kapsamlı ve bağımsız soruşturma istiyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal dahi edilemez sonuçlara neden olacak çıkar çatışmaları yüzünden Suriye’deki savaşın ulusal ya da bölgesel bir krizin ötesine geçtiğini ve şu anda uluslararası güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulundu. De Mistura, Duma’daki saldırı iddiaları için ”kapsamlı ve bağımsız” bir soruşturma çağrısı yaptı.

                                             Rusya Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya

 

Rusya: Sizden sonra kaos kalıyor

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Nebenzya, "ABD, İngiltere ve Fransa yönetimi, hiçbir neden olmadan ve sonuçları düşünmeden Rusya'ya yönelik cepheleşme politikasını izliyor ve diğerlerini de buna itiyor" dedi.

Rusya'ya yönelik iftira, hakaret, savaşçı söylem, şantaj, yaptırım ve güç kullanma tehditleri dahil geniş yelpazede yöntemlerin kullanıldığını söyleyen Nebenzya, "Utanmadan Rusya'yı tehdit ediyorlar. Bunu yaparken kullandıkları ton ise tüm sınırları aştı. Soğuk savaş döneminde bile selefleriniz ülkeme karşı böyle kabalığa cesaret etmezdi" ifadelerini kullandı.

"Dış sponsorların desteğini alan terörist ve aşırılık yanlıları yeniliyor" diyen Rus diplomat, "Hatırlatayım söz konusu olan donattığınız, finanse ettiğiniz ve meşru hükümeti değiştirmek için bu ülkeye attığınız terörist ve aşırılıkçılardır. Şimdi neden bu yenilginin, bu karanlık güçlere politik ve maddi sermaye yatıranlarda histeriye yol açtığı anlaşılıyor" diye ekledi.

'Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor'

Nebenzya, "Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor ve sizler bu kaosun bulanık sularında balık avlamaya çalışıyorsunuz ama sadece mutant balıkları yakalayabiliyorsunuz" diye kaydetti.

                                                            ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley

ABD: BMGK kararı ne olursa olsun saldırıya yanıt vereceğiz

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise, oturumda yaptığı konuşmada, ABD'nin Suriye'deki kimyasal silah kullanımına "BM'nin kararı ne olursa olsun" yanıt vereceğini söyledi.

ABD'den yeni mekanizma teklifi

Öte yandan ABD, Suriye'de kimyasal silah kullanımının soruşturulması için yeni bir BM mekanizması kurulmasını talep eden karar tasarısını BMGK'ye sundu. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise tasarıyı değerlendireceklerini söyledi.

Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda, BM Bağımsız Soruşturma Mekanizmasının (UNIMI) görev süresi bir yıl olacak ve gerek duyulduğunda BMGK tarafından uzatılacak. BM mekanizması tam faaliyetlerine başladığı tarihten itibaren 90 gün içinde ilk raporunu konseye ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (OPCW) sunacak.

 

 

                                                                 BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce

İngiltere: Tüm seçenekler masada

İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Karen Pierce de saldırıyla ilgili 'düzgün bir soruşturma' çağrısı yaparken, "İngiltere ABD ve Fransa ile yakın temas içinde, tüm seçenekler masada" dedi.

                                                            BM Fransa Elçisi: François Delattre

Fransa: Rusya ile anlaşmalı olarak gerçekleştrildi

Birleşik Milletler Fransa Elçisi François Delattre “Rusya’nın haberi olmadan hiçbir Suriye uçağı kalkamaz” diyerek “7 Nisan saldırıları ya Rusya ile zımnen veya açıkça anlaşarak gerçekleşti ya da askeri varlığına rağmen.” ifadesinde bulundu.Elçi,  “Rusya'nın vetosu olsa da biz kimyasal saldırı ve terörle mücadele konusunda kararlıyız" vurgusunda bulundu. 

Trump'tan dikkat çekici hamle. Suriye için gün sonuna kadar karar veririm

Rusya'dan Doğu Guta açıklaması: Kimyasal saldırı izi yok

'Kimyasal saldırı' krizi sürüyor... Beyaz Saray: Rusya sözünde durmadı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler