Hakim’den Hakan Atilla’ya kritik 7 soru

Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmekle suçlandığı davanın hâkimi, dün savcılık ve savunma makamlarına ilettiği yazılı talebinde, bazı kritik detaylara işaret eden yedi sorunun cevaplandırılmasını istedi.

Yayınlanma: 11.04.2018 - 09:35
Abone Ol google-news

Başsavcılığın cuma gününe kadar hâkim Richard Berman’a ulaştırması gereken bilgiler arasında İran’a yaptırımların delinmesi sonucu maddi kazanç sağladığına hükmedilen öncelikli kişilerin isimleri yer alıyor.

Yapılan duruşmalarda İranlı altın tüccarı Rıza Sarraf, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a yoğun miktarlarda rüşvet ödendiği iddialarında bulunmuş, diğer bazı siyasetçilerin ise yasadışı düzenin devamı için aracılık yaptığını öne sürmüştü.

Söz konusu yasadışın kazancın nasıl elde edildiğine dair detaylı açıklama da isteyen hâkim Berman, Atilla’nın yargılanmasına neden olan yaptırımların halen yürürlükte olup olmadığı konusunun da açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

Savunma tarafının ise, 26 Mart 2018 tarihli dilekçelerinde bahsi geçen, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na iletilen resmi mektubun bir kopyasını temin etmeleri bekleniyor.

Bir diğer soruda, Atilla’nın avukatların, 26 Mart 2018 tarihli, verilecek karara dair yorumlar içeren dilekçelerinde, “başka bir ülkenin çıkarının gözetilmesinden” neyi kastettiklerini açıklamaları istendi.

Halk Bankası’nın eski genel müdürü Süleyman Aslan’ın bu görevi hangi tarihler arasında icra ettiği, Atilla’nın Halk Bankası’nda görevli iken Amerika’yı hangi tarihlerde, hangi devlet memurları eşliğinde ziyaret edip, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri ile kaç kez görüşme yaptığı da Richard Berman’ın netleştirmeye çalıştığı hususlar arasında.

Savunma avukatlarının ceza verilmemesini talep ettikleri Hakan Atilla için başsavcılık, sabit görülen suçların içeriğine bağlı olarak toplamda 188 ay hapis cezası talep etmiş, 11 Nisan’da gerçekleşmesi beklenen karar duruşması, yoğun yazışma trafiği nedeni ile 7 Mayıs tarihine ertelenmişti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler