Bir garip papaz davası... Washington-Ankara krizini derinleştiren Brunson yargıç karşısına çıkıyor

FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklanan papaz Brunson, 1.5 yıl sonra ilk kez yargıç karşısına çıkıyor. Gizlilik kararı verilmemesi halinde duruşmayı ABD’li yetkililer de izleyecek.

Yayınlanma: 15.04.2018 - 22:25
Abone Ol google-news
<video:958975>

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile aynı kiliseden olan ve Washington-Ankara krizini derinleştiren Papaz Andrew Craig Brunson’un ilk duruşması bugün. Brunson; Dua, Ateş ve Göktaşı kod adlı gizli kişilerin beyanları, verdikleri flash bellekler ve CD’ler doğrultusunda, iddianamade bile gizlenen ifadelerle yargılanacak. ABD, gizlilik kararı verilmemesi halinde duruşmayı bizzat izleyecek. İddianamede, Brunson’ın telefonuna ‘Jacqueline’ isimli bir kişinin gönderdiği mesajda tarif ettiği ‘maklube’ yemeğinin videosu da; Suriye toplantısını haber verdiği David Yoon’ın “ishal olmuşum, gelemeyeceğim” mesajı da yer alıyor. Brunson’a ait olduğu iddia edilen ve Güneydoğu bölgesinde bulunan benzin istasyonları çalışanları listesi ve Demiryolları çalışanları listesi ile irtibata geçilecek askerler listesi gibi veriler de iddianamenin içeriği arasında.

İfadeleri de gizli

İddianamenin gizli tanıkların ifadeleriyle hazırlanan bölümlerinin de gizli tutulması dikkat çekiyor. Bugün İzmir’de yapılacak ilk duruşmayı yakından izleyecek olan ABD ise iddianamede “Brunson’ın suçlu olduğuna dair kanıt olmadığı” görüşünde. FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve hakkında 35 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan ABD uyruklu din adamının ilişkilerinin Mormon’lara kadar uzandığı iddiasının da yer aldığı iddianameden bazı başlıklar şöyle:

Brunson’ın telefonunda Jacqueline olarak kayıtlı bir kişinin gönderdiği mesajda ‘Maklube’ yemeği videosu tespit edildi. İddianamede bunun, FETÖ elemanlarının “hücre evlerindeki toplantı ve sohbetlerinde örgüt üyelerinin yaptığı yemekler arasında” olduğu belirtiliyor. Brunson, Kürtlere yönelik özel ayinler düzenlemekle ve Hıristiyanlaştırmakla da suçlanırken ‘Dua’ kod isimli gizli tanığın ifadelerine göre Hıristiyanlıktaki kayıp ve kutsal 13. kabile için şu ifadeleri yer alıyor: “13. kabile bir kısmına göre Kürtlerdir, bir kısmına göre Türklerdir. Andrew’in kilisesi 13. kabilenin Kürtler olduğuna inanmaktadır. Bu inanca göre Kürtler, Tanrı tarafından özel seçilmiş, kutsanmış bir kabiledir.”

‘İshal oldum’ mesajı

Brunson’ın “Suriye toplantısı yarın 20:00 ve 20:30 arasında başlayacak” mesajını gönderdiği David Yoon’ın, “Andrew, çok kötü bir halde ishal olmuşum. Bunu söylediğim için özür dilerim ancak bu gece kiliseye gelemeyeceğim. Ancak Yunanistan’dan döndükten sonra kesin geleceğim. Zamanın ve işbirliğin için teşekkürler. Tanrı seni korusun!!! Sonra görüşürüz” şeklindeki mesajı da iddianamede yer buluyor.

15 Temmuz yorumları

Brunson’un telefonundan elde edilen bir mesajda ise 15 Temmuz’un ardından şu mesajı gönderdiği belirtiliyor: “... Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk- İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallanma. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız.”

İddianamade, Brunson’ın “deprem” veya “zelzele” kelimelerini “darbe ve kaos faaliyetini maskelemek için kullandıkları” öne sürülürken, rahibin başta Suruç olmak üzere Güneydoğu’ya yaptığı ziyaretler de mercek altına alınmış. Brunson’un özellikle Kürt vatandaşların yaşadığı bölgelerde sistematik bir çalışma yürüttüğü, bu amaçla İzmir’de sadece Kürt kökenli vatandaşların alındığı “Mesihin Kürdi Kilisesi”ni kurduğu suçlaması yöneltiliyor.

Brunson’un “Güneydoğu bölgesinde bulunan benzin istasyonları çalışanları listesi” ve “Demiryolları çalışanları listesi” ile “İrtibata geçilecek askerler listesi” gibi bilgileri elde eden kişilerle yakın irtibat kurarak bilgi alışverişinde bulunduğu da iddialar arasında. İddianamede, “Brunson’un kilise pastörü maskesi altında, daha çok istihbarat ve psikolojik savaş doktrini ile hareket eden gayri nizami harp elemanı gibi hareket ettiği” öne sürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler