Kuzey Kore ve Güney Kore arasında özel hat

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerini buluşturan tarihi telefon hattı bugün kuruldu. Yetkililer arasında yapılan test görüşmesi 4 dakika 19 saniye sürdü.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 11:59
Abone Ol google-news

 

Tarihi telefon hattı

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerini buluşturan tarihi telefon hattı bugün kuruldu. Yetkililer arasında yapılan test görüşmesi 4 dakika 19 saniye sürdü.

Kuzey Kore'nin başkanı Kim Jong Un ve Güney Kore Başkanı Moon Jae-in arasındaki 27 Nisan'da gerçekleştirilecek tarihi zirveden bir hafta önce açılan bu telefon hattı iki ülke arasında diyaloğun güçlendiğinin bir simgesi olarak yorumlanıyor.

Bu özel telefon hattı, Seul'deki Güney Kore başkanlık sarayı Mavi Ev'le, nükleer silahların bulunduğu Kuzey Devlet Komisyonu'nun Pyongyang bürosunu birleştirdi. 

Mavi Ev yetkilisi Youn Kun-young, “İki Kore lideri arasındaki tarihi telefon hattı az önce kuruldu” dedi ve yetkililer arasında yapılan test görüşmesinin 4 dakika 19 saniye sürdüğünü ekledi.

Güney Kore'deki Kış Olimpiyatları Kore yarımadasında diplomatik görüşmeleri alevlendirmişti.

Moon ve Kim, 27 Nisan Cuma günü bir araya gelecek.

1950-53 arasında süren Kore Savaşı'ndan bu yana iki ülkenin başkanları yalnızca 3 kez bir araya geldi. İlk görüşme 2000 yılında, ikincisi ise 2007 yılında gerçekleşmişti.

Seul yönetimi, ikiğ ülke arasında imzalanacak barış antlaşmasının önkoşulu olarak Kuzey'den "savaşın sona erdiğine" dair resmi bir açıklama talep ediyor.

İki Kore'nin görüşmesnin ardından Kuzey Kore'nin başkanı Kim Jong Un'la bir atoplantı gerçekleştirecek olan ABD Başkanı Trump, iki Kore'nin anlaşmaya varmasını desteklediğini açıklamıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler