Suudi bakanın 'Petrol fiyatlarını artıracağız' açıklamasına Trump'tan tepki

Suudi Enerji Bakanı Khaled al-Faleh, küresel piyasanın petrol fiyatlarının daha yüksek seviyelere çekilebileceğini söyledi. Suudi bakanın açıklamasına ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan tepki gösterdi.

Yayınlanma: 20.04.2018 - 16:38
Abone Ol google-news

Suudi Enerji Bakanı Khaled al-Faleh, OPEC zirvesinin açılış konuşmasında küresel piyasanın petrol fiyatlarının daha yüksek seviyelere çekilebileceğini söyledi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, OPEC'i fiyatları şişirmekle suçlayarak “OPEC yine yapacağını yapmış görünüyor. Petrol fiyatları suni olarak çok yüksek. Bu iyi değil ve kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ABD borsalarından tepki

Dow Jones, SP, Nasdaq açılışı düşüşle yaptı. Apple hisseleri de düşüş sergileyenler arasında.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol fiyatlarını yükseltmek için anlaşmasına rağmen, petrol üreticileri ExxonMobil ve Chevron yüzde birden fazla değer kaybetti.

OPEC ve OPEC dışı ülkeler bir araya geldi

Faleh'in Suudi Arabistan'daki petrol üreticilerinin bir toplantısında yaptığı açıklama, ham petrol fiyatlarının son üç yılın zirvesinde olduğu günlere denk geldi.

Analistler, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın, iç mali sıkıntılarının üstesinden gelmek için petrol fiyatlarını yukarı çekmek istediğini ve yüzde 5'lik halka arzdan önce devlet petrol devi Aramco'nun değerini artırmayı hedeflediklerini düşünüyor.

PVM Oil Associates'ten Stephen Brennock, "krallığın varil fiyatını 70 dolardan 80 dolara çekmek istediğini, hatta görüşmelerde 100 dolarlık varillerden bahsedildiğini" belirtti.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin bugün Suudi Arabistan'da düzenleyeceği toplantı öncesinde Suudiler ham petrol üretim kesintisi anlaşmasına destek veriyordu.

 OPEC NEDİR? 
Açılımı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü olan OPEC, 1960 tarihinde Irak'ın başkenti olan Bağdat şehrinde kuruldu. Petrol üreten ülkeler arasında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bu kuruluş, 12 ülkenin birleşerek meydana getirdiği ve dünya üzerindeki petrol rezervlerinin üçte ikisini elinde bulunduran dünyaya petrol ihraç eden bir konfederasyondur.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler