ABD'den IŞİD'e sert tepki

ABD, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün etnik ve dini azınlıklara yönelik "sistematik zulmünü" en kuvvetli biçimde kınadığını bildirdi.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 09:33
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, terör örgütü IŞİD'in etnik ve dini azınlıklara yönelik sistematik zulmünü en kuvvetli şekilde kınamaktadır" ifadesini kullandı.

Psaki, açıklamasında şunları kaydetti:

"IŞİD'in, Musul'daki Hıristiyanlara yönelik, ya dinlerini değiştirecekleri, vergi ödeyecekleri, ülkeyi terk edecekleri ya da idam edilecekleri yönündeki son açıklamasından öfke duyduk. Ayrıca, Musul'daki Hıristiyan evlerinin üzerlerine Hıristiyanları aşağılayıcı ifadelerin yazıldığına dair fotoğrafları ve Şii ve Şebak evlerine de benzer şeylerin yapıldığına ilişkin haberleri gördük. IŞİD aynı zamanda, kendilerinin Irak'a yönelik karanlık vizyonuna katılmayan Sünni din adamları ve aşiret şeyhlerini de hedef almaya devam ediyor.

Bu menfur eylemler IŞİD'in Irak'ı bölme ve yok etme misyonunu bir kez daha ortaya koymakta ve İslam dininin hoşgörü ve barış içinde birarada var olma ruhuna ters düşmektedir."

Psaki açıklamasında, IŞİD'in sadece Irak'ın istikrarına değil, tüm bölgeye tehdit oluşturduğunu belirterek, "Bu artan tehdit, tüm topluluklara mensup Iraklılar'ın bu ortak düşmana karşı koyabilmek için birlikte çalışması ve bu militan grupları daha geniş nüfustan izole etmek için mümkün olan her adımı atması ihtiyacını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Psaki, Bağdat ve Erbil'deki hükümet yetkililerini Irak'taki savunmasız kesimlere yardımcı olmaya ve hukukun üstünlüğüne uygun biçimde sorumlulara eylemlerinin hesabının sorulması için mümkün olan her çabayı sergilemeye çağırdıklarını belirterek, ABD'nin IŞİD tehdidine karşı tüm Irak halkının yanında olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler