Düşen Malezya uçağında cesetlere ulaşılıyor

Ukrayna'da düşen Malezya yolcu uçağındaki yolculardan 186'sının cesedinin bulunduğu bildirildi.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 11:36
Abone Ol google-news

Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Hizmetinden (OHDH) yapılan açıklamada, bugüne kadar yapılan arama kurtarma çalışmalarında 186 yolcunun cesedinin bulunduğu kaydedildi. 

Açıklamada, arama kurtarma çalışmaları için 25 kilometre kare alan belirlendiği ve 18 kilometre karede aramaların yapıldığı, ayrıca bölgede bulunan 2,1 kilometrekare alana sahip su deposunun da dalgıçlar tarafından arandığı vurgulandı. 

Bölgedeki Rus ayrılıkçıların arama kurtarma ekiplerinin işine engel olduğu ve çalışmaları aksattığı ifade edilen açıklamada, çalışmaların OHDH'den 100, İçişleri Bakanlığından 70 kişilik ekiplerle 18 kişilik dalgıç ekibi tarafından yürütüldüğü belirtildi. 

İçerisinde 283 yolcu ve 15 mürettebat bulunan Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçak, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan havalandıktan sonra Ukrayna'nın doğusunda düşmüştü.

 

Boroday : Uçağın kara kutuları bulunmadı

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin Başbakanı Aleksandr Boroday, bölgede düşen Malezya havayollarına ait uçağın kara kutularının bulunmadığını söyledi.  Boroday, dün olay yerine 14 kişilik AGİT heyetinin geldiğinini bildirdi. Güvenlik gerekçesiyle AGİT heyetinin hareketinin, askerleri tarafından kısmi olarak kısıtlandığını da kabul eden Boraday, AGİT heyetinin bu işbirliğinden memnun kalmadığını dile getirdiğini söyledi.

Olay yerinin incelenmesi ve cesetlerin toplanması için 81 kişilik teknik heyetin Kiev'de bulunduğunu, ancak bölgeye henüz gelmediğini vurgulayan Boroday, "Olay yerinde cesetler parçalanmış durumda. Teknik ekibin bir an önce gelip incelemelere başlamasını istiyoruz. AGİT heyeti gözlemci statüsünde bir heyettir. Onlar da bölgede bizim hiçbir şey yapmadığımızı gözlemliyorlar" dedi.

Olay yerinden bazı cesetlerin ve kara kutuların götürüldüğü haberlerinin doğru olmadığını ifade eden Boroday, AGİT'in temsilcilerine "hiçbir şeye dokunmayacakları" konusunda söz verdiklerini ve uçağa ait kara kutuları bulmadıklarını kaydetti.

Boroday, cesetlerin bir çoğunun parçalanmış ve yanmış olması nedeniyle tespitinin zor olduğunu ve uzman ekibin biran önce bölgeye gelmesini istediklerini ifade ederek, "Olayın tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkmasını istiyoruz. Fakat biz bu uzmanlarda ve uluslararası kamuoyunda iyi niyet görmüyoruz. Biz onların Kiev yönetimi tarafından bekletildiğini düşünüyoruz. Kiev yönetimi burada tam bir araştırma yapılmasını istemiyor. Biz ise tam bir araştırma yapılmasını istiyoruz. Belki de Ukrayna bu olayın tam olarak araştırılmasını istemiyor. Onlar bu bölgede ateşkes yapılmasını önermiyor. Biz şimdilik AGİT temsilcilerinin önerisini yapıyoruz ve orada hiçbir şey yapmıyoruz. Yaşlı bir kadının evine çıplak ceset düştü. O cesedi almamızı istiyor fakat alamıyoruz" şeklinde konuştu.

Konunun çözümü için Rusya'ya da çağrıda bulunan ve bölgeye uzman göndermesini isteyen Aleksandr Boroday, gelecek uluslararası gözlemciler ve teknik ekiplerin güvenliğini sağlayacaklarını söyledi.

Ukrayna yetkilileriyle konuşmadıklarını, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun da kendileriyle temastan kaçındığını öne süren Boroday, Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Valentin Nalivayçenko'nun "güvenli alan" oluşturma konusundaki açıklamasını, "Nalivayçenko bizimle bu konuda görüşmedi, kiminle görüşmüş bilgim yok" diyerek yalanladı.

Aleksandr Boroday, uçağın düştüğü bölgede hava sıcaklığının da etkisiyle cesetlerin hızla çürüdüğünü ve bölgede bu kadar cesedi saklayacak yerin bulunmadığını vurgulayarak, "Biz tabii ki cesetlerin Rusya tarafından kabul edilmesini isterdik. Rusya'nın kabul etmemesi durumunda cesetleri Ukrayna'nın istediği yere göndereceğiz. Cesetler demiryoluyla Mariupol'a gönderilebilir" dedi.

Daha önce dile getirilen "bölgede iki Ukrayna savaş uçağı düşürüldü" iddiasını da yalanlayan Boroday, Malezya havayollarına ait Boeing-777 uçağının düştüğü gün, bölgede Ukrayna ordusuna ait SU-25 uçağını düşürmediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon