Rusya’yı bypass hamlesi

Batı ülkelerinin Moskova’nın vetosunu önlemek için Şam karşıtı tasarıları direkt BM Genel Kurulu’na göndermeyi planladığı iddia edildi.

Yayınlanma: 24.04.2018 - 22:31
Abone Ol google-news

Suriye’de var olduğu iddia edilen kimyasal silahlarla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde karar alma çabalarında Batı’nın Rusya’ya karşı yeni bir hamle arayışında olduğu iddia edildi. Doğu Guta’nın Duma semtinde 7 Nisan’da Suriye ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında kimyasalların kullanıldığına ilişkin iddialarla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Batılı ülkelerle Rusya arasında karşılıklı veto krizi yaşanmıştı. Guardian gazetesi, Batı’nın BM kararını Rusya’nın veto yetkisinin bulunduğu BMGK yerine BM Genel Kurulu’na taşıma planı yaptığı iddia edildi.

Rusya, şu ana kadar kimyasal iddialarıyla ilgili Suriye’ye karşı harekete geçmeyi öneren 11 karar tasarısına karşı oy kullanarak engellemişti. Bu nedenle, yeni tasarının BMGK’nin 377 A sayılı “Barış İçin Birleşme Kararı’” çerçevesinde BM Genel Kurulu’na götürüleceğini öne süren gazete, Uluslararası Af Örgütü Başkanı ve eski BM görevlisi Ian Martin’in, “Rusya’nın vetoları BM’nin atabileceği adımlar için engel teşkil etmemeli” görüşüne yer verdi. 377A sayılı karar en son ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını kınayan tasarının BMGK’de ABD vetosuna uğramasının ardından devreye koyulmuştu.

‘Çekilmiyor, yerleşiyor’

Öte yandan, Rusya’dan Batılı ülkelerin Suriye politikasına ilişkin dün üst üste sert eleştiriler geldi. Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı için Pekin’de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekileceklerini söylemesine rağmen, ABD’nin Fırat Nehri’nin doğusunda aktif şekilde yerleşmeye devam ettiğini ve çekilmeye niyeti olmadığını söyledi. Çok sayıda ülkenin kasıtlı olarak Suriye’yi bölme amacı doğrultusunda ilerlediğini belirten Lavrov, ABD’nin de kontrolündeki bölgelerde yerel yönetimler kurduğunu sözlerine ekledi. Pekin’de bulunan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da ABD ve müttefiklerinin uluslararası terör güçlerini kullandıklarını savundu. ABD ve yönettiği koalisyonun Suriye’deki ana hedefinin IŞİD ile mücadele değil, bölgedeki askeri ve ekonomik varlığını güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Suriye’de cihatçı örgütlerin saldırıları ise devam ediyor. El Masdar’ın haberine göre, IŞİD tarafından Şam’a havan mermileriyle dün yapılan bir saldırı sonucunda 4 sivil yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler