Cumhuriyet'e verilen cezalar dış basında

Saygın basın kuruluşları, Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin ve çalışanlarının yargılandığı davada dün açıklanan karara büyük yer verdi.

Yayınlanma: 26.04.2018 - 09:22
Abone Ol google-news

The Guardian

Hapis cezasına çarptırılanlar arasında, Gülen cemaatinin en keskin muhaliflerinden Ahmet Şık da dahil olmak üzere, Türkiye'nin en önemli gazetecileri bulunuyor.
Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, baskıya ya da tehditlere boyun eğmeyeceğini söyledi.


Wahinhgton Post

Cumhuriyet gazetesinin on üç muhabiri, editörü ve yöneticileri hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı, ancak “hakikati anlatmaya” devam edeceklerine söz verdiler.
Bir Türk mahkemesi, muhalif Cumhuriyet gazetesinden yasadışı “terörist” örgütlere yardım ettiği için gazetecileri mahkum etti, ancak editörler “onurlu” gazeteciliğin durmayacağına söz verdi.


Deutsche Welle

Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler'in de aralarında olduğu uluslararası gruplar, Cumhuriyet davasını Türkiye'de basın özgürlüğüne karşı bir hamle olarak değerlendirdi ve sert bir şekilde eleştirdi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Savunuculuk Koordinatörü Caroline Stockford DW'ye verdiği demeçte, "Hiçbir kanıt olmamasına rağmen ve birçok hukuki protokol ihlali yapılarak, mahkeme salonundan böyle bir karar çıkması utanç vericidir. Bu karar temelsiz ve gülünçtür.” dedi.

The Daily Telegraph

Mahkum edilenler arasında Türkiye gazeteciliğinin en büyük isimleri yer alıyor. Cumhuriyet davası basın özgürlüğüne yapılan saldırının simgesidir. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye'yi, en fazla gazeteciyi demir parmaklıklar arkasında tutan ülkeler sıralamasında birinci sıraya çıkardı.

El Pais

Türkiye 14 gazeteciye 50 yıldan fazla hapis cezası verdi. Ahmet Şık 2011 senesinde Gülen cemaatini ifşa ettiği çalışması nedeniyle hapse atılmıştı, bugün Gülen taraftarı olmakla suçlanıyor.

Financial Times

Gazete verilen cezaların, Türkiye'de bağımsız medyanın yüzleştiği durumu gözler önüne serdiğini yazdı.

Davada 14 kişi hakkında hapis cezası verilirken, 3 kişi beraat etmişti.

Mahkeme, tutuklu yargılanan ve "örgüte yardım" suçlamasından 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verilen Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın tahliyesine hükmetmişti.

Financial Times'taki Ayla Jean Yackley imzalı haberde, insan hakları savunucularının çıkan kararları, "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdikleri belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Londra merkezli Uluslararası Yazarlar Birliği'nin (PEN International) avukatlarından Sarah Clarke, kararlar ile ilgili olarak şu yorumu yapmış:

"Ağır cezalar ile 24 Haziran'daki erken seçim öncesi tüm medyaya bir mesaj verilmek isteniyor. Seçimi denetleyecek özgür bir basının olmadığı bir ortamda, demokrasiyle bağdaşmayacak usulsüzlükler yapılmasından derin kaygı duyuyoruz."

'Böylesi bir suçlama Cumhuriyet personeli için çok acı bir durum'

Financial Times'taki haberde, savcuların Cumhuriyet'i, Fethullah Gülen ile gizlice işbirliği yapmakla suçladıkları, bunun gazete personeli için çok acı bir durum olduğu belirtiliyor.

Haberde gazetenin, karşı karşıya gelmelerinden çok önce hükümet ile Gülen yapılanması arasındaki bağlantıları kapsamlı yayınlarıyla gözler önüne serdiği kaydediliyor.

Financial Times, halen 100'den fazla gazetecinin cezaevinde olduğu Türkiye'nin bu klasmanda dünyada ilk sırada yer aldığını aktarmış okurlarına.

Avukat Sarah Clarke'a göre davada adil yargılanma hakkı düzenli şekilde ihlal edildi, davanın kendisi de basın özgürlüğüne temelden saldırıdan başka birşey değildi.

Haberde bu süreçte Cumhuriyet gazetejinin tirajının 2015 yılına kıyasla üçte bir oranında azalarak yaklaşık 37 bine gerilediği de belirtiliyor.


 

Adaletin utanç günü

"Tarihte hiçbir diktatörlük kazanamadı... Asıl siz teslim olun"

Genel Yayın Yönetmenimiz Sabuncu: Biz cesaretle gazetecilik yapmaya devam edeceğiz

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon