BM’den savaş uyarısı: Uzlaşının korunmaması halinde...

ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilmemesi yönünde ikna çabalarına BM Genel Sekreteri Guterres de katıldı. ‘Uzlaşının korunmaması halinde gerçek bir savaş riski var’ dedi.

Yayınlanma: 03.05.2018 - 22:31
Abone Ol google-news

Gözler 12 Mayıs’ta, uluslararası toplumla Tahran arasında 2015’te varılan nükleer uzlaşının akıbetine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın vereceği karara çevrilirken bir uyarı da Birleşmiş Milletler’den (BM) geldi. Avrupa Birliği’nin anlaşmanın sürdürülmesinden yana çıkışının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump’a uzlaşıyı çöpe atmaması çağrısında bulundu. BBC’ye konuşan Guterres, anlaşmanın korunmaması halinde gerçek bir savaş riskinin olduğuna dikkat çekti.

‘Diplomatik bir zafer’

Guterres, “Daha iyi bir seçenek bulamadığımız sürece anlaşmayı kesip atmamalıyız. Anlaşmanın önemli bir diplomatik zafer olduğu düşüncesindeyim ve korunmasından yanayım. Ayrıca bölgede tehlikeli durumlar gördüğüm için diyalog ortamının çok önemli olduğu kanaatindeyim” ifadesini kullandı. Bazı ülkelerin İran’ın bölgede kimi ülkelere etkisine yönelik kaygılarını anladığını ancak bunun anlaşma konusundan ayrı tutulması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

ABD, İsrail ile Riyad liderliğindeki Körfez ülkelerinin İran’a yönelik baskısı her geçen gün artıyor. Son olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, İran’ın anlaşmayı çiğnediğini gösteren kanıtlar olduğu iddiasında bulunmuştu. Halihazırda anlaşmayı çöpe atma için sebep kovalayan yakın müttefiki Washington cephesinden Netanyahu’ya tam destek gelmişti. Ancak AB, Netanyahu’nun suçlamalarından ikna olmadıkları çıkışı yapmış, lokomotif üyeleri Almanya, Fransa hattının yanı sıra Rusya da Tahran’la uzlaşıya bağlı kalınması vurgusunu yinelemişti. Bazı Alman siyasiler de dün bir kez daha Tahran’la nükleer anlaşmadan vazgeçilmemesi uyarısında bulundu. Geçen günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel Washington ziyaretlerinde Trump’a anlaşmadan çekilmemesi yönünde ikna çabasına girişmiş ancak net bir sonuç alamadıkları basına yansımıştı.

Zarif’ten rest

Tahran, ABD’nin çekilmesi halinde kendisinin de anlaşmadan çıkacağını sıkça dile getiriyor. Dün ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, YouTube üzerinden yayımladığı mesajında Trump’ın anlaşmayı değiştirme taleplerinin kabul edilemez olduğunu söyledi, ülkesinin nükleer anlaşma konusunda bir kez daha pazarlık yapmayacağını ve müzakere masasına yeniden oturmayacağını duyurdu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler