Erdoğan etkinliği Bosna Hersek’i gerdi

Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan seçim döneminde miting izni alamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa’daki seçmenlerini 20 Mayıs’ta Bosna Hersek’te bir araya getirme kararı Saraybosna’da tepkilere neden oldu.

Yayınlanma: 06.05.2018 - 21:28
Abone Ol google-news

Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan seçim döneminde miting izni alamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa’daki seçmenlerini 20 Mayıs’ta Bosna Hersek’te bir araya getirme kararı Saraybosna’da tepkilere neden oldu.

Erdoğan, Özbekistan ve Güney Kore ziyaretleri sonrası uçakta “Avrupa ülkelerinden gelecek vatandaşlarımızla, Bosna Hersek’teki bir salonda bir araya geleceğiz. O toplantıya inşallah ben de gideceğim” ifadelerini kullanmış, uluslararası ajanslar salon toplantısının 20 Mayıs’ta yapılacağını duyurmuşlardı. Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Erdoğan’ın 20 Mayıs’ta J.A. Samaranch Spor Salonu’nda yapılacak genel kurul toplantısına katılacağını duyurdu. Salonun 12 bin kişi kapasiteli olduğu bldirildi.

Saraybosna’daki tepkilere ilişkin görüşlerini aldığımız, Bosna Hersek siyasetini yakından takip eden Yön dergisi yazarı Özgür Dirim Özkan, Erdoğan’la Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç arasındaki yakınlığın ülkede hem Boşnaklar içerisinde hem de Boşnaklar ile Sırplar arasında gerilime neden olduğunu vurguladı. Daha İyi Gelecek için İşbirliği (SBB) lideri Fahrudin Radonçiç’in 2014 yılındaki seçimlerden sonra “Ben yalnız Bakir İzzetbegoviç’e değil, Erdoğan’a da kaybettim” şeklindeki tepkisini hatırlatan Özkan, Saraybosna’daki etkinliğin de liderler arasındaki bu işbirliğinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Özkan, Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti’nin lideri Milorad Dodik’in de Boşnaklar arasındaki bu sürtüşmeyi kendisi lehine kullanmakta başarılı olduğunu belirtti.

Bosna Hersek’te Erdoğan’ın seçim toplantısı kararına ilk tepki liberal eğilimli Naşa Stranka’dan (Bizim Parti) geldi. Etkinliğin ülkedeki kimi kesimi ve Avrupa Birliği’ni kışkırtmak dışında bir sonuç getirmeyeceği belirtildi.

Ülkede ekim ayında yapılacak seçimlere de değinilen açıklamada, İzzetbegoviç liderliğindeki Demokratik Hareket Partisi’nin de 26 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı adayını duyuracak olması hatırlatıldı. Erdoğan’ın gelişinin Bosna Hersek’teki seçimlere etkisinin olmaması gerektiği vurgulandı.

‘Biz tebaa değiliz’

Erdoğan’ın ziyaretine bir tepki de Radonçiç liderliğindeki popülist-muhafazakâr SBB partisinden geldi. Parti adına televizyonda açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Adisa Arapoviç, Erdoğan’ın düzenleyeceği toplantı hakkında resmi makamların bilgilendirilmediğini iddia etti ve “Biz hiç haber vermeden ziyarete gelinecek tebaa değiliz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mayıs’ta yapacağı toplantıya Dodik de tepki gösterdi. Sırp lider, İzzetbegoviç ile Erdoğan’ın birbirlerine verdikleri desteği eleştirdi. Boşnakların Türklerle bu kadar içli dışlı olmasından dolayı kendisinin de Rusya ve Sırbistan’a yakın olmasının anlaşılabilir olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler