CIA'da Türkçe bilen başkan krizi

Trump'ın CIA başkanlığına aday gösterdiği Gina Haspel'in, işkence suçlamaları nedeniyle adaylıktan geri çekilmeyi istediği iddia edildi.

Yayınlanma: 07.05.2018 - 10:07
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Trump'ın Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA)  başkanlığına aday gösterdiği Gina Haspel'in, daha önce CIA'nın işkence tekniklerini kullanmış olmasının gündem olmasından dolayı adaylıktan geri çekilmeyi istediği iddia edildi. Bazı Beyaz Saray yetkilileri çekincelerini "işkenceci bir isim Senatoda onay alamaz" diyerek dile getirmişti. Senato'nun onayı halinde Gina Haspel, CIA'in ilk kadın başkanı olacak.

ZORLU BİR ONAY SÜRECİ

Washington Post gazetesi, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı ve pazar günü yayımladığı bir haberde, ajansın müdür yardımcısı Haspel'in, ifade sürecinin hem kendisine hem de CIA'ya zarar verebileceği düşüncesiyle adaylığını geri çekmeyi düşündüğünü yazdı. Bu söylentinin ardından, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders ve ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkililerinin, CIA'in Virginia'daki merkezine giderek Haspel ile ikna görüşmesi gerçekleştirdikleri bildirildi. Senato'nun yüzde 51'ini elinde bulunduran Cumhuriyetçi kanat fire vermediği taktirde, Haspel'in adaylığının onaylanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Onay süreci 9 Mayıs'ta başlayacak.

HASPEL'İN GEÇMİŞİ

2002 yılında Tayland'da bulunan bir CIA hapishanesini yönetmeye başlayan Haspel, "Kedi Gözü" isimli hapishanede aralarında El Kaide şüphelilerinin de bulunduğu isimlerden sorumlu olmuştu. ABD Senatosu İstihbarat Komitesi raporlarına göre Haspel'in yönettiği hapishanede yasaklı yöntemlerle işkence gerçekleştirilmişti.

 2017’de CIA başkan yardımcılığına getirildiğinde New York Times gazetesi Haspel’ın ‘işkenceci geçmişi’ anlatılırken Trump’ın işkenceyi kimi durumlarda gerekli gördüğü ve dönemin direktörü, şimdiki Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da waterboardingle (su işkencesi) beraber muhtelif  yöntemlerin işkenceden sayılmadığını ve geçmişte El Kaide’yle savaşırken bu yöntemleri uygulayan ‘vatanseverleri’ selamladığı demeçleri hatırlatan bir haber yayımlamıştı.

Tayland CIA’nin ilk denizaşırı gözaltı merkezi olarak biliniyor. Gina Haspel’ın buradaki CIA merkezini yönettiği dönemde El Kaide üyeleri Ebu Zübeyde ve Abdel Rahim el Neşiri’ye işkence uyguladığı söyleniyor. Haspel’in waterboarding tekniğini uyguladığı ve Ebu Zübeyde’nin kafasını duvara vurduğu video görüntülerinin 2005 yılına kadar CIA arşivinde saklandığı, bu tarihten sonra görüntülerin arşivden silindiği iddia ediliyor.

<haber-dikey:968152,942104>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler