700 milyon kadın çocukken evlendirildi

Dünyada çocukken evlendirilen kadınların sayısının 700 milyonu aştığı belirtildi. Yapılan çalışmada evlendirilen bu kızların üçte birinin 15 yaşın altında olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 22.07.2014 - 10:26
Abone Ol google-news

Dünya çapında yapılan bir araştırmada 18 yaşından küçük evlendirilen kızların sayısının 700 milyondan fazla olduğu ve bunların üçte birinin 15 yaşın altında olduğu belirtildi. Kadın sünneti ve çocuk evliliği konusunda aktivist, politikacı ve kampanyacıları bir araya toplayan ilk Girl Summit'te (Kız Zirvesi) sunulan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF raporunda dünyada milyonlarca kadının maruz kaldığı yıkıcı durum ortaya çıkarıldı.

Kendi alanında bir ilk olan çalışmada ayrıca 130 milyondan fazla kız ve kadının sünnetin çeşitli şekillerini yaşadığı ve devletlerin cinsiyet eşitsizliğini önlemek için acil girişimde bulunması gerektiği vurgulandı. Rapora göre kadın sünnetinde mevcut düşüş aynı hızla devam ederse, 63 milyondan fazla kız 2050'ye kadar engellenmiş olabilecek.

UNICEF'e göre çocuk gelinlerin üçte birine yakını Hindistan'da. Bu uygulamayı durduracak bir şey yapılmazsa, 2050'ye kadar evlendirilen kız sayısı 1 milyardan daha fazla olacak. Nüfus tahminlerine göre 2030'a kadar sıçrama 700 milyondan 950 milyona sıçrayabilir ve 2050'ye kadar bu sayı 1.2 milyar olur. En az 280 milyon kızın 18'den gün almadan gelin olma riski olduğu belirtildi.

İngiltere ve UNICEF'in evsahipliği yaptığı Girl Summit kadın sünnetini ve çocuk evliliği sonlandırmak için küresel çabaları mobilize etmeyi amaçlıyor.

Zirveye sunulan raporda çocuk evliliği yaygınlığının geçen 30 yılda keskin şekilde düştüğü ama nüfus patlaması yaşanan ülkelerde uygulamanın yaygın olması nedeniyle birçok kız hala kötü koşullarda.

UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake dünya liderleri ve kampanyacıların baskı döngüsünü kırmak zorunda olduğunu belirterek "Bu sayıların gerçek yaşamı temsil ettiğini unutalım. Bu sorunlar küresel ölçekli olmasına rağmen çözüm toplumları, aileler ve kızların kendilerini harekete geçirecek yerel olmak zorunda, kadın sünneti ve çocuk evlilik döngüsünü kırmak için zihinler değiştirilmeli" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler