Hakan Atilla'nın cezası belli oldu

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları beş ayrı suç kapsamında ihlal ettiği karara bağlanan Halk Bankası eski genel müdürü Mehmet Hakan Atilla’nın hüküm duruşması, bugün New York Güney Bölgesi mahkemesinde görüldü. Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi. Atilla 13 ay hapis yatacak.

Yayınlanma: 16.05.2018 - 18:21
Abone Ol google-news

ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve bunlarla ilintili suçlardan New York’ta tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya verilecek cezanın belirleneceği dava duruşması Türkiye saati ile 17:00’de başladı. Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi. Tutuklu olduğu süre cezadan düşürülecek. Atilla'nın temyiz hakkı bulunuyor.

CANLI BLOG | (Çeviri: Sebla Küçük)

CHP'den ilk açıklama

ABD'deki davayı takşp eden CHPli Erdal Aksünger, "Hakan Atilla’nın cezası alt sınıra yakın görünüyor. Bu karar verildikten sonra bu dava firari sanık diye tanımlanan Zafer Çağlayan,Süleyman Aslan, Barış Güler ile açılmayan dosyalardaki Banka,Bürokrat ve sürpriz siyasiler için devam edecek" açıklamasında bulundu.

<tweet:996800344037437440>

Atilla'nın ailesinde ilk açıklama

Hakan Atilla'nın ailesi karar sonrası yaptıkları açıklamada, "Kararı olumlu bulduk. Yine de ceza aldığı için temyize gideceğiz" dedi.

32 ay ceza verildi

20.13 Berman, Atilla'ya "Temyiz haklarınızı anladınız mı?" diye soruyor. Atilla, "Anladım, teşekkürler" yanıtını veriyor. Berman, "Sanırım bugün işimiz bitti" diyor, Atilla'ya gelecekte boş şans diliyor. Atilla, "Teşekkür ederim" diyor. Duruşma sona erdi.

20.07 Yargıç Berman, "32 ay hapis cezası vermeyi düşünüyorum. Sanığın tutuklu olduğu süre, cezadan düşürülecek." dedi.

20.00 Savcı, "Bana kalırsa bu geçici bir yoldan sapma değil" dedi. Atilla'nın tutuklandığı anları gösteren videoda "dürüst davranmadığını" iddia etti.

Savcı, "Bir pürüz çıkınca, Atilla dürüstlüğü ve tutarlılığı değil, yalan ve hileyi seçti" dedi.

19.58- Savcı, Atilla'nın yaptığı şeyin "özünde yalan ve hile" olduğunu söylüyor.

19.57-
Savcı, "Bu, dünyadaki en büyük terör destekçisi devletin nükleer olanaklarıyla ilgili bir dava" dedi.

"Zamanlaması önemli"

Savcı, yaptırım ihlalinin "kapsam olarak çok büyük olduğunu" ve İran ile Batı arasındaki nükleer müzakereleri kastederek "zamanlamasının önemli" olduğunu söyledi.

19.55- Savcı, "Bu durumun, Atilla'nın çarkta bir dişli veya suçta gönülsüz iştirakçi olmadığı gerçeğiyle tutarlı olduğunu düşünüyoruz. ABD'de bilinen ve yargı önüne çıkarılan en büyük yaptırım ihlali davası bu. Devasa bir kapsamı ve ölçeği var" dedi.

19.49- Savcı, "Atilla'nın sahte gıda ticareti konusunda "ahlaki veya hukuki" anlamda isteksizliği yoktu, sadece "yakalanma kaygısı" vardı" dedi.

19.47- Savcı, Atilla'nın sistemdeki rolü hakkında ABD Hazine Bakanlığı yetkililerine yıllarca yalan söylediğini iddia etti, Atilla'nın "Kimse bana yapmak istemediğim bir şeyi yaptıramaz" sözlerini hatırlatıyor.

19.46- Savcı, sistemdeki ortalama katılımcıları sayıyor, aralarında "altın kuryeleri, para kuryeleri" ve önemsiz roller oynayan İranlı yetkililerin bulunduğunu söyledi.  "Atilla bunlardan biri değil" diye konuştu. Savcı, Yargıç Berman'ın Atilla hakkındaki "isteksiz katılımcı" yorumuna geçiyor.

19.44- Savcı, "Atilla'nın yöneticisi olan Süleyman Aslan, naylon gıda ticaretinden bahsederken bunun 'Atilla'nın yöntemi' olduğunu söylüyor" dedi.

19.39- Savcı, "Atilla, İranlı petrol şirketlerinin üst düzey yetkilileriyle bir araya geliyordu" dedi.

19.38- Savcı, Atilla'nın "lider" olmadığını ancak "liderlerden biri" olduğunu söyledi. Savcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: "En azından bu durum, Atilla'nın rolünün önemsiz olmadığını gösteriyor"

19.35 Savcı, "Atilla'nın uzmanlığı" sayesinde "sistemin devasa bir ölçeğe ulaştığını" söyledi. 

19.33- Savcılık makamından yapılan açıklamada,"Atilla, tamamen adil bir şekilde yargılandı. Açıkça görüyoruz ki, adil yargılamaya ek olarak adil bir ceza alacak." denildi. AUSA (yardımcı savcı), Atilla'nın sistemde "önemsiz" değil, "önemli" bir katılımcı olduğunu söylüyor.

19.31- Fleming, Atilla'nın yazdığı bir notu okuyor.  Not şöyle: Bugün mübarek Ramazan ayının birinci günü. "Benim ve ailemin içinde bulunduğumuz durumun anlaşılmasını rica ederim. Benim ailemden başka bir önceliğim yoktur."

19.29- Rocco, Sarraf için perde arkasında yapılan anlaşma pazarlıklarını ima ederek, Atilla'nın "özel bir muamele" görmediğini söyledi.

"Beni gölgede bıraktının sayın yargıç"

19.27- Atilla'nın avukatlarından Victor Rocco, Berman'ın şimdiye kadar söylediklerinden memnun.
"Beni gölgede bıraktınız, sayın yargıç. Şunu uzun zaman önce öğrendim: Dava takibi işi, ne zaman susmanız gerektiğini bilme işidir. Bu tür davalarda dünyaya göstermemiz gereken şey, Amerikalıların kabadayı olmadığıdır. Adaletin merhametle uyumlu olduğudur. Ve yargıçların cesur olduğudur."

19.26- Berman, Hakan Atilla'ya "Eklemek istediğiniz bir itiraz var mı?" diye sordu. Atilla, tercüman aracılığıyla "Hayır" yanıtını verdi.

19.25- Berman, tarafların raporla ilgili görüş bildirmesini istedi
Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, "Daha önce yaptığımız itirazlar hala geçerlidir" dedi. Fleming'in "adaletin tecelli etmesinin engellendiği" hususuna itiraz ettiği sözleri bu itiraz kayda geçiriliyor.

19.23- Yargıç Berman yeniden salona girdi. Hüküm duruşmasının ikinci kısmına geçildi. Hüküm öncesi rapor inceleniyor. Sarraf bugünkü duruşmaya katılmayacak.

19.06- Duruşmaya 5 dakika ara verildi.

19.05- Taraflar, bu davada "zararın karşılanması" gibi durumun söz konusu olmadığında mutabık kaldı. Hükümet tarafı, 50 bin ila 500 bin dolar arasında bir para cezası talep ediyor. Ancak Yargıç Berman, Atilla'nın ödeyemeyeceği gerekçesiyle para cezası vermeyeceğini söylüyor.

18.59- Berman, "Bu davada benzersiz bir koşullar dizisi var" dedi.  Savcılık da, savunma makamı da, farklı nedenlerden dolayı davanın emsalsiz olduğunu söylemişti.

18.56- Berman, "denetimli serbestlik" uygulamayı düşünmediğini söylüyor. Atilla, cezasını doldurduktan sonra Türkiye'ye geri dönebilecek.

18.55- Berman, bu davanın esasının, daha kusurlu olan diğer kişiler üzerinde caydırıcı olacağını ekliyor. Berman, birazdan tarafları ve Atilla'yı dinleyeceğini söylüyor. Atilla kendi isterse tekrar konuşabilir ancak bu zorunlu değil.

18.53
- Berman, hükümetin, diğer bankaların yaptırımları delmesini engellemek açısından "caydırıcılığın önemli bir etmen" olduğunu savunduğunu hatırlatıyor. Berman, bunun "açıkça" önemli bir etmen olduğunu ancak Atilla'nın bunu tekrar yapma ihtimalinin "neredeyse hiç olmadığını" söylüyor.

18.51- Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nden de bir mektup gönderilmiş. Mektupta, davadaki iddiaları kabul etmedikleri yazıyor.

"Müttefikleri ve ulusal güvenliği etkileyen bir konu"

"Elçilik, Atilla'nın acilen salıverilmesi için saygıdeğer kurumunuzun yardımlarını rica eder" deniyor. Berman, davayla ilgili olarak "Bunun ciddi bir konu olduğunu düşünüyorum" diyor, konunun müttefikleri ve ulusal güvenliği etkilediğini belirtiyor. Berman "Aynı zamanda bu tutum tamamıyla Atilla'ya atfedilemez" diyor.

18.44
Hakan Atilla'nın karar duruşması için eşi Burçin Atilla, Yargıç Berman'a mektup gönderdi. İşte o mektup: 



18.44-
Mektupta, "Hakan Atilla burada olmasa da tüm konuşmalarımızın ve sohbetlerimizin konusu o. Bazı kişilerin aksine, o asla değerlerimize karşı gelmez" yazıyor.

18.43-
Berman, Birçok mektupta ABD adalet sistemine güvenildiği, adaletin yerini bulacağı ifade edildiğini aktardı. Yargıç, bir Halkbank çalışanının yazdığı mektubun tamamını okudu.

Berman: Mektupları okurken gözlerim fal taşı gibi açıldı

18.41- Berman, mektupları okurken gözlerinin faltaşı gibi açıldığını söylüyor. Mektupların sadece Atilla'yı değil, yazanları da çok iyi yansıttığını belirtti. "Bu mektupları yazanlar Atilla'nın yaptırımları delme planındaki rolünü mazur gösteremez" dedi. Berman mektupların, "Türk yetkililerin bu davayla ilgili kimi zaman kullandığı sert söylemle" taban tabana çeliştiğini söyledi.

18,39- Berman, Atilla ülkesinde ailesi, dostları ve meslektaşları tarafından son derece sayılan biri." diye konuştu. Yargıç 101 mektuptan oluşan bir deste gösteriyor. Çoğu Türkçe yazılmış ve mahkeme personeli tarafından çevrilmiş. Berman, mektupların kendisine "çok yardımcı" olduğunu söylüyor.

18.38- Berman, Atilla'nın eğitiminden, askerliğinden, aile hayatından ve mesleki başarılarından bahsediyor."Akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyor ancak tedbiren mahkemede Türkçe tercüman kullandı" diyor. Berman, Atilla'nın tutuluğu MCC cezaevinde "örnek bir tutuklu" olduğunu ekliyor.

18.32 Berman, "Atilla ABD'de, ailesinden uzakta kilit altında kaldığı için hayatı alt üst oldu" diyor. Yargıç, bu davadan önce Atilla'nın Türkiye'de "örnek olacak bir hayat" sürdüğünü söylüyor.

18.31- Berman,Sarraf ile Aslan arasında geçen önemli bir konuşmayı hatırlatıyor: Konuşmada "Hakan Atilla'nın önerdiği yöntemle ilgili bir sorununuz var mı?" diye soruluyordu.

18.30 - Berman, "Savcılığın iddialarına karşı çıkıyor: Atilla "baş mimar" değildi diyor, "verilen talimatları uyguladığını" tekrarlıyor" dedi. 

18.29- Berman, "Görünüşe göre Atilla, rüşvet alan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın yönetimi altında, işini, kimi zaman isteksizce veya tereddütle de olsa yapan bir kişiydi" dedi. 

17.50 - Berman, Atilla'nın davada yeminli olduğu halde yalan ifade vererek "adaletin tecelli etmesini engellediğini" söylüyor.

17.45- Berman, savunmanın "kumpas kurma" suçlaması için cezanın hafifletilmesi talebini reddetti. Sanık veya işbirlikçileri suç sayılan eylemleri tamamlamamış olsaydı bu talep kabul edilebilirdi. Berman, Atilla'nın diğer kişilerden "ciddi olarak daha az kusurlu" olduğunu söylüyor. Berman, "Atilla, Sarraf'tan daha az kusurlu ve görünüşe göre Halkbank'taki yöneticisi olan Süleyman Aslan'ın "talimatlarını yerine getiriyordu." diye konuştu.

"Atilla sistemde önemsiz rol oynuyor"

17.40- Savunma makamı Atilla'ya 46 ila 57 ay, ABD hükümeti ise 15 yıldan fazla hapis cezası verilmesi gerektiğini iddia ediyor. Berman, "Hakan Atilla için müebbet hapis cezasının uygun, adil veya makul olacağı görüşünü tamamen reddediyorum. Berman'ın kılavuzuna göre 97 ila 121 ay hapis cezası verilmesi gerekiyor. Berman muhtemelen bunun daha altında bir ceza verecek" dedi.  Berman, Atilla'nın sistemde "önemsiz bir rol" oynadığı gerekçesiyle cezanın hafifletileceğini söyledi.

<haber-dikey:976390>

17.35 - Bu davada, kitapta yazan mahkumiyetin değil, merhametli bir cezanın verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

17.30- Yargıç Berman, ABD'de uygulanan ceza hükümleriyle ilgili bilgi veriyor.

17.25- Yargıç Berman davanın başlangıcında, "Ele almamız gereken birçok konu var, bu biraz zaman alabilir. Bir saatten fazla olabilir, hatta iki saat sürebilir. Bu istisnai bir hüküm duruşması. Davayı izleyen ABD vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda Türk vatandaşı da bu davayla ilgileniyor." dedi. Berman'ın talep ettiği konuşma dökümlerine internet üzerinden erişilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler