Bu nasıl Hamas operasyonu?

İsrail’in ikinci haftasını dolduran saldırılarında ölenlerin sayısı 600’ü geçti... BM’ye göre ölenlerin yüzde 80’i sivil.

Yayınlanma: 22.07.2014 - 23:16
Abone Ol google-news

İsrail uçakları ve tankları, önceki gece Gazze Şeridi'nde aralarında 5 cami, bir futbol stadı ve Hamas'ın askeri kanadından bir liderin evinin de bulunduğu 150'den fazla hedefi vurdu. Dün sabaha dek süren saldırılarda en az 46 Filistinli öldü, İsrail'in iki haftadır süren kanlı saldırılarında ölenlerin sayısı 600'ü, yaralı sayısı 3600'ü aştı. Birleşmiş Milletler'e göre ölenlerin yüzde 80'i sivil. Saldırılarda ikisi sivil olmak üzere toplam kaybı 29'a çıkan İsrail, önce “kayıp” olduğunu söylediği bir askerinin öldüğünü duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanı'nın El Cezire'yi hedef alan açıklamalarından bir gün sonra, Gazze'deki El Cezire ofisine ateş açıldı.

Dünyadan gelen cılız tepkiler arasında İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan ve büyük ölçüde sivilleri vuran saldırıları sürüyor. Şiddetli hava saldırıları Gazze’de gece göğünü turuncuya boyarken neredeyse birkaç saniyede bir atılan bombalar, sabah ezanına kadar sürdü.

Gazze Şeridi’ndeki El Cezire muhabiri Stefanie Dekker, doğrudan El Cezire'nin Gazze Şeridi'nde yerleşim bölgesindeki binasına iki kez ateş açıldığını, silah seslerinin siviller arasında panik yarattığını ve binanın tahliye edildiğini bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, önceki gün yerel medyaya İsrail'de El Cezire'nin kapatılması için çalışacaklarını söylemişti. Ancak İsrail başbakanlığı sözcüsü İsrail'in gazetecileri hedeflemediğini öne sürdü.

Hamile bir kadın öldürüldü

Tank ateşi bölgenin doğu sınırında çok sayıda evin hasar görmesine, Akdeniz'de İsrail donanması ateşi en az 19 balıkçı teknesinin yanmasına yol açtı. Salı gününün kurbanları arasında biri hamile 9 kadın ile, yaşı 4 olan bir çocuk da var. Gazze'de yüksek bir binanın çökerek enkaza dönmesiyle Alman vatandaşı olan Kelani ailesi, yaşları 4-12 arasında değişen çocuklarıyla birlikte öldü.

İsrail ordusu, Çavuş Oron Şaul'un öldüğünü bildirdi. İsrail, Şaul'un Gazze'de tanksavar füzeyle vurulan araçtaki 7 askerden birisi olduğu, diğer 6'sının öldüğünün teyit edildiği ancak Şaul'un kalıntılarının bulunamadığını kaydetti.

Hamas daha önce, bir İsrail askerini yakaladığını duyurmuş ancak İsrail'in BM büyükelçisi bunu reddetmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ateşkes için diplomatik girişimleri sürdürdü. Kerry, ateşkesin yanı sıra temel meselelerin görüşülmesini de hedeflediklerini kaydederek Gazze'ye 47 milyon dolarlık insani yardım sözü verdi. ABD Dışişleri Bakanı İsrail'in kendi koruma hakkını desteklediklerini yineledi.

Kerry, Ban ve Arap Birliği lideri Nebil el Arabi, Hamas'ı Mısır'ın önerdiği ateşkesi kabul etmeye çağırdı. Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Doha'da Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştü.

Hamas ateşkes için İsrail'in Gazze ablukasının kaldırılmasında ve esirlerin serbest bırakılmasında ısrarlı.

Pazartesi günü düzenlenen saldırılarda 103 kişi ölmüştü. İsrail tanklarının bir hastaneye açtığı ateşte doktorlar ve iki hasta dahil en az 5 kişi öldü. Af Örgütü'ne göre sivillerin evlerinin vurulması ve hastanelerin bombalanması“olası savaş suçları listesini” kabartıyor. 8 Temmuz'da başlayan İsrail saldırıları yüzünden çok sayıda Filistinli evini terk etti, BM'ye göre 100 bin kişi BM'nin kontrolündeki 69 okula sığınmaya çalıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler