Fransız şirketten Türkiye'yi kızdıracak Kıbrıs açıklaması

Fransız enerji devi Total'in üst düzey yetkilisi Stephane Michel, "Türkiye'nin tehditlerine rağmen" Kıbrıs adası etrafında doğalgaz keşif çalışmalarını genişletmek istediklerini açıkladı.

Yayınlanma: 21.05.2018 - 17:39
Abone Ol google-news

Fransız enerji devi Total'in üst düzey yetkilisi Stephane Michel, "Türkiye'nin tehditlerine rağmen" Kıbrıs adası etrafında doğalgaz keşif çalışmalarını genişletmek istediklerini açıkladı.

Total, Kıbrıs açıklarında iki noktada gerçekleştirdikleri sondaj çalışmaları kapsamında İtalyan ENI şirketiyle işbirliği yapıyor.

Total bölge müdürü Michel, "ENI'nin sahibi olduğu 8 numaralı bölgede biz de arama yapmak istiyoruz, bunun için başvurumuzu yaptık; aramızdaki işbirliğini geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı George Lakkotrypis ise söz konusu şirketin Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölge'sinde (MEB) faaliyet gösterebilmesi için "atılması gereken adımlar hakkında yapıcı görüşmeler" gerçekleştirdiklerini duyurdu. Geçtiğimiz hafta da ENI şirketinin üst yöneticisi Claudio Descalzi Lefkoşa'yı ziyaret etmişti.

 Güney Kıbrıs'ın 13 parsele ayırdığı bölgede yer alan 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar; Kuzey Kıbrıs'ın TPAO'ya       petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği A, B, C, D, E, F ve G bölgeleriyle kesişiyor. (Görsel: DW Türkçe)

 

Şubat ayında Türk savaş gemileri, ENI tarafından kiralanan Saipem 12000 sondaj gemisinin yolunu kesmiş ve gemi arama çalışmalarına son vermişti. Bunun üzerine, 9 Şubat tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şirketleri "çizgiyi aşmamaları" konusunda uyarmış, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile Güney Kıbrıs arasındaki 2013’te imzalanan enerji işbirliği anlaşmasını tanımadıklarını açıklamıştı.

Münhasır ekonomik bölge (MEB), (İngilizce: Exclusive economic zone (EEZ)) Deniz Hukuku ile ilgili Birleşmiş Milletler Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanımılmasında su ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere özel haklara sahip olduğu deniz bölgeleridir. (Kaynak: Wikipedia)

 <haber-dikey:941002>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler