İran dini lideri Hamaney, nükleer anlaşmanın korunması için 7 şart sundu

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekileceğini duyurmasının ardından AB ülkeleri söz konusu anlaşmanın korunması yönünde görüş bildirmişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer anlaşmanın devamı için İran'ın talep ettiği şartları sıraladı.

Yayınlanma: 24.05.2018 - 15:15
Abone Ol google-news

İran'ın dini lideri, "rehber" Ayetullah Ali Hamaney İran hükümet yetkilileriyle bir araya geldi. Devlet televizyonunda canlı yayımlanan konuşmasında, ABD'nin açıklamalarına ve İran'ın beklentilerine değinen Hamaney, ABD'nin şimdiye kadar İran'a yaptığı saldırıların hiçbir zaman amacına ulaşamadığını ifade etti. ABD-İran ilişkilerini tarif ederken ABD'yi "Tom ve Jerry" çizgi filmindeki kedi Tom'a benzeten Hamaney, İran devlet yetkililerinin görevlerini "düzgün" bir şekilde yapmaları durumunda ABD'nin İran'a zarar veremeyeceğini beyan etti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, pazartesi günü, ABD'nin İran 'dan taleplerini içeren 12 maddelik bir liste açıklamış, İran'a karşı "eşi benzeri görülmemiş bir finansal baskı" ve "tarihteki en güçlü yaptırımların" uygulanacağını belirtmişti. Mike Pompeo'nun taleplerine 7 maddelik bir listeyle cevap veren Hamaney, Avrupa anlaşmayı korumak için gerekli adımları atmazsa nükleer faaliyetlerini yeniden başlatabileceklerini dile getirdi.

<haber-yatay:979695>

Avrupa ülkelerini, özellikle de Almanya, Britanya ve Fransa'yı, "hassas meseleler" söz konusu olduğunda ABD'nin yanında durmakla itham eden Hamaney, geçmiş deneyimlere dayanarak bu ülkelere güvenmediklerini sözlerine ekledi.

Nükleer anlaşmanın korunması için İran'ın sunduğu şartlar arasında İran-AB arasındaki petrol ticaretinin zarar görmemesi ve Avrupa bankalarının İran'la ticari ilişkiler konusunda garanti vermesi, ülkenin geliştirdiği balistik füze programının korunması ve ortadoğu politikalarına karışılmaması, nükleer anlaşmadan ayrıldığını açıklayan ABD'te karşı yaptırım uygulanması ve ABD'nin yaptırımları konusunda İran'a destek verilmesi bulunuyor.

<haber-yatay:981587>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler