Almanya karıştı... Antifaşistler ve göçmen karşıtları karşı karşıya

Berlin'de göçmen karşıtı AfD partisinin çağrısıyla sokağa çıkan binlerce kişiye tepki olarak ve Antifaşist gruplar da AfD'ye karşı aynı gün sokağa çıktı. Alman polisi geniş güvenlik önlemleri aldı.

Yayınlanma: 27.05.2018 - 13:56
Abone Ol google-news

 (Antifaşist Blok'un yürüyüşünden "Nefreti yen" yazılı pankart)

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Federal Meclis'e girebilen ilk aşırı sağcı parti olan, İslam, göç ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) çağrısıyla binlerce kişi Belin Merkez Tren İstasyonu'nda "Almanya'nın geleceği için yürüyüş" isimli protesto gösterisi için toplandı. Sığınmacı ve göçmenlere düşmanlığıyla bilinen AfD yanlıları Merkel karşıtı sloganlar attı.

Antifaşist blok ise (yukarıda) aynı tarihte vatandaşları AfD yürüyüşünü protesto etmek için sokağa çağırdı. "Nefreti yen" solaganıyla yola çıkan göstericiler renkli kıyafetleriyle dikkat çekti.

Göçmen ve İslam karşıtı 2 bin 500 AfD yanlısı bugün sokağa çıkarken, bu yürüyüşü protesto etmek için toplananların sayısı 9 bine ulaştı. 

Berlin polisi komşu illerden 2 bin kişilik destek ekip çağırdı.

 (Antifaşist blok)

Bazı parti teşkilatlarının yürüyüşe katılanlara para teklif etmesi de Alman basınında tepki çekti; örneğin AfD Rheinland-Pfalz eyalet teşkilatı, gösteriye kaydolan ilk 30 kişiye 50 avro ödeyeceğini açıklamıştı.

Alman bayraklarıyla gösteriye katılan AfD destekçilerinin ''Merkel gitmeli'' yazan pankartlar ve tişörtler giydikleri görüldü.  

(Bir AfD taraftarı "Skandal, ülkemi seviyorum" yazan bir pankart taşıyor)

AfD karşıtı bazı gruplar Twitter hesaplarından da Almanca/Türkçe mesajlar yayımlayıp Almanya'da yaşayan Türkleri protesto gösterisine çağırdı.

 

Uzmanlara göre, AfD'nin 2016 yılında eyalet seçimlerinde elde ettiği başarı, Angela Merkel'in özellikle Suriye ve diğer Arap ülkelerinden gelen göçmenlere yönelik olarak yürüttüğü "Hoşgeldiniz" politikasının yarattığı halk tepkisine dayanıyor. 2016 Amerikan seçimlerinde Donald Trump'ı destekleyen AfD, AB karşıtı bir tutum sergiliyor; parti ulusal sınırlara dönülmesini ve Euro'dan çıkılmasını savuyor.

(Solda "Alman groteski: Okullarda başörtüsü, Leipzig'de erkek hocalar / yeni güzellik ideali: sakallı kadınlar, yahudi düşmanlığına kucak açılması, aptallar tarafından yönetiliyoruz"; sağda ise, "Almanya'da İslam istemiyoruz" yazan AfD pankartları) 

2013'te kurulan AfD'nin o tarihteki sözcüsü Bern Lucke, partiyi ne sağ, ne sol olan yeni bir tür olarak tanımlamıştı. AfD 2013 yılındaki genel seçimlerde yüzde 5'lik barajı geçmeyi başaramamış, 2014 yılında düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 7.1 oy almıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon