Taliban lideri, afyon imalathanelerini kapatma emri verdi

Taliban, giderek artan ABD hava saldırıları nedeniyle, şehirlerdeki uyuşturucu imalathanelerinin kapatılmasını ve dağlık bölgelere taşınmasını emretti. Bu emre uymayanların hapse atılacağı açıklandı.

Yayınlanma: 28.05.2018 - 16:17
Abone Ol google-news

Afganistan'ın Helmand eyaletinin Taliban sorumlusu Molla Manan, kasaba ve kentlerdeki afyon laboratuvarlarının kapatılmasını emretti. Bu kararın altında, ABD'nin 6 aydır bu tesislere karşı gerçekleştirdiği hava saldırılarının ve kentsel bu saldırılara karşı Afgan halkından gelen tepkinin yattığı düşünülüyor.

Taliban'ın Helmand valisi olan Manan'ın telsiz telefon üzerinden verdiği bu emir, Taliban'ın WhatsApp gruplarında paylaşıldı. The Guardian gazetesinin ulaşmayı başardığı mesajda, Molla Manan'ın "Bir fabrika yüzünden yüzlerde vatandaş bomba ve misillerin tehdidi altında yaşıyor" dediği ve imalathanelerin "dağlara ve vadi yamaçlarına taşınmasını emrettiği duyuluyor.

Mesajın devamında Manan şöyle konuşuyor: "Drone'ların havada uçuyor olması, bomba korkusu nedeniyle erkekleri, kadınları ve çocukları tedirgin ediyor. İnsanlara, şehirlerdeki uyuşturucu imalathanelerini kapatmazlarsa hapse gireceklerini açık açık anlatmamız gerekiyor".

Dünyanın en büyük afyon kaynağı olan Afganistan'da, ürünün ticaretinin ezici bir miktarını Taliban kontrol etmekte. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 2017 senesinde ülke afyon üretimini yüzde 87 artırarak bir rekor kırdı.

17 yıldır süren savaş kapsamında, halkın tepkisinden çekinen ABD, afyon laboratuvarlarını hedef almaktan imtina ediyordu. 6 ay önce söz konusu tesisleri hedefine yerleştiren ABD hava kuvvetleri, Taliban'ın uyuşturucudan kazandığı 200 milyon dolarlık (yaklaşık 1 milyar Lira) geliri engellemeye çalışıyor. ABD'nin Afganistan'daki bombalı saldırılarının bu yılın ilk çeyreğinde, 2017'ye nazaran 3 kat arttığı belirtiliyor.

2017 Kasım'ından bu yana imalathanelere 100'ün üzerinde saldırı gerçekleştirildi. Taliban yetkilileri, ABD'nin afyon imalathanelerine karşı gerçekleştirdiği hava operasyonlarında sivillerin yaşamını yitirdiğini ifade ederken, ABD Hava Kuvvetleri'nden bir yetkili, ellerinde sivillerin öldüğüne dair bir kanıt olmadığını ifade etti. London School of Economics'ten Afganistan ve afyon ticareti uzmanı David Mansfield, bu fabrikalarda çalışanların ABD tarafından, eskide olduğu gibi, suça bulaşmış siviller olarak değil, öldürülmesi gereken düşman savaşçılar olarak görüldüğünü iddia etti.

Taliban, resmi olarak uyuşturucu ticareti yaptığını reddetse de, afyon hasadından yüzde 10 vergi aldığı biliniyor. ABD güçlerinin Afganistan sorumlusu general John Nicholson ise, geçtiğimiz yıl verdiği bir mülakatta uyuşturucu üretimiyle bağlantısı olan kişileri öldürmelerinin yasal olduğunu ve kendisine "düşmanın gelir kaynaklarına saldırma yetkisi" verildiğini beyan etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler