Merkel'den Mevlüde teyzeye teşekkür

Almanya'nın Solingen kentinde beş Türk vatandaşının ırkçı bir saldırı sonucu hayatlarını kaybetmelerinin 25'inci yıldönümünde resmi bir anma töreni düzenlendi.

Yayınlanma: 29.05.2018 - 16:01
Abone Ol google-news
<video:985694>

Solingen'de yaşamını yitirenlerin anısına 29 Mayıs tarihinde Düsseldorf'ta Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanlık Dairesi'nde bir tören düzenlendi. 

<haber-dikey:985233>

Bu törene Başbakan Merkel'in yanı sıra Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve saldırıda yakınlarını kaybeden Mevlüde Genç de katıldı.

Mevlüde Genç'le konuşan Başbakan Angela Merkel, "İnsanlık dışı bir eyleme, insanlık göstererek cevap verdiniz. Bu yüzden size hayranlık duyuyoruz" dedi.

Solingen'de akşam saatlerinde kurbanların anısına bir anma töreni daha düzenlenecek.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Solingen'de 25 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda yakınlarını kaybeden Genç ailesi ile geçen Cuma Berlin'de Bellevue Sarayı'nda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier'in daveti üzerine gerçekleşen buluşmaya 29 Mayıs 1993 tarihindeki saldırıda iki kızı, iki torunu ve yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, eşi Durmuş Genç ve torunu Özlem katıldı.

Steinmeier Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu korkunç saldırı unutulmamalı" dedi. Steinmeier, "Bu saldırı, bütün kurumlarımız ve toplumumuzun kökeni ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı koruma sorumluluğunu açık ve net biçimde gösteriyor" açıklamasını yaptı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı saldırıda yakınlarını kaybeden Mevlüde Genç'e, saldırı düzenlendiğinden bu yana Solingen'de barışçıl birlikte yaşam için çabalarından ötürü teşekkür etti. Steinmeier, "Kendisinin yaşadıklarından sonra bu hiç de doğal biçimde kendisinden beklenilecek bir durum değildi. Mevlüde Genç ayrımcılık, ırkçılık ve şiddete karşı verdiği mücadele ile hepimize örnek olmalı" dedi.

29 Mayıs 1993 tarihinde aşırı sağcı dört saldırgan Solingen'de Türklerin oturduğu bir binayı kundaklamış, saldırıda Mevlüde Genç iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybetmişti. 1995 yılında cinayetten hüküm giyen failler cezalarını çektikten sonra tahliye edilmişti.

<haber-dikey:985628>

Solingen'de ne olmuştu?

Bonn Parlamentosu, sağ partilerin baskısıyla Almanya'nın liberal iltica yasalarını katılaştırma kararını onayladıktan günler sonra neo-Nazi gruplar harekete geçmişti.

29 Mayıs 1993'te, Solingen'in Mitte kasabasında Genç ailesinin yaşadığı ev ırkçılar tarafından kundaklandı. Çocuk ve kadın beş kişi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden 5 yaşındaki Saime Genç, 18 yaşındaki Hatice Genç , 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülistan Öztürk ve 28 yaşındaki Gürsün İnce aynı ailedendiler.

BBC Türkçe'nin derlediği verilere göre, 14 kişiden çoğu yaralı olarak kurtuldu ama bazılarının durumu ağırdı. Mesela 15 yaşındaki Bekir Genç, 30'dan fazla ameliyat geçirmek zorunda kaldı.

Saldırıyı düzenleyen 4 neo-Nazi ise dönemin en yüksek hapis cezasına çarptırıldılar.

Solingen trajedisi, 1990'da Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin ardından ülkenin yaşadığı en büyük trajedi olarak tarihe geçecekti.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'nın yeniden yapılanmasına giden 'ekonomik mucize'de büyük payları olan Türkiye kökenli işçiler için büyük bir travmaydı bu. Evlerinin kundaklanacağı korkusuyla kapı zillerinden Türkçe isimlerini sildiler, balkonlarda su bulundurmaya başladılar ve olası bir kundaklamadan hızlıca kurtulabilmek için ip merdivenler almaya başladılar. Öyle ki bu ip merdivenler karaborsaya düşmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler