Danimarka'dan beklenmedik çarşaf yasağı

Danimarka meclisi, kamusal alanda insanların yüzünün kapalı olamayacağına dair yeni bir kanunu kabul etti.

Yayınlanma: 31.05.2018 - 17:37
Abone Ol google-news

 

(Meclis oturumunu izleyen nikap giymiş kadınlar)

Danimarka meclisi bugün, "Nikap" olarak bilinen peçeli kara çarşafı ve Afganistan'da yaygın olarak kullanılan, çarşafın yüzü de bütünüyle örtmek üzere tasarlanmışı "burka"yı yasakladı. Yasak 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Yeni yasa, bugün yapılan oylamada, 30'a karşı 75 oyla kabul edildi. 74 vekil ise oy kullanmamayı tercih etti. Danimarkalı insan hakları savunucuları ise bu kararın "gereksiz ve ölçüsüz" olduğunu ifade ediyor.

 (Burka giymiş bir kadın)

Amnesty International Avrupa Direktörü Gauri van Gulik yaptığı açıklamada, her kadının özgürce giyinebilmesi gerektiğini savundu ve yasağın özellikle Müslüman kadınları kötü bir şekilde etkileyeceğini vurguladı.

Hükümet yetkilileri ise, bu kararın herhangi bir dine yönelik olmadığını, ve yasanın başörtüsünü, türbanı veya Yahudilerin kullandığı Kippa'yı yasaklamadığını belirtti.

Yasağa uymayanlara 1 000 Kron, yani yaklaşık 710 Türk Lirası ceza kesilecek. Aynı kişi suçu birden fazla kere işlerse, 10 bin Kron (yaklaşık 7 bin 100 Türk Lirası) para cezası ve altı aya kadar hapis cezasına çarptırılacak. Adalet bakanı Søren Pape Poulsen, ülkedeki polislere seslenerek, bu yasağı uygularken sağduyulu olmaları çağrısında bulundu.

(Meclis oturumunu izleyen nikap giymiş kadınlar)

Bu yasayla birlikte, Danimarka'da sadece "kabul edilebilir nedenlerle" yüzünü kapamak mümkün olacak. Örneğin motosiklet kullanırken takılan kask veya soğuk havalarda suratın kapatılması suç sayılmayacak.

Benzer yasaların Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çin ve Fransa'da yürürlükte olduğu biliniyor.

<haber-yatay:760144,729797,711209,608472>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler