Kurdaki deprem sonrası Arjantin Merkez Bankası Başkanı istifa etti

Faizi yüzde 40'a yükseltme ve IMF ile kredi anlaşması da para birimindeki değer kaybını durduramayınca Arjantin Merkez Bankası Başkanı istifa etti.

Yayınlanma: 15.06.2018 - 17:17
Kurdaki deprem sonrası Arjantin Merkez Bankası Başkanı istifa etti
Abone Ol google-news

Para birimi hızla değer kaybeden, faizleri yüzde 40'a çıkaran ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 50 milyar dolarlık kredi anlaşması yapan Arjantin'de Merkez Bankası Başkanı Federico Sturzenegger istifa etti. Arjantin Maliye Bakanı Luis Caputo'nun bankanın yeni başkanı olarak atacağı açıklandı. Caputo'nun yerine bakanlık koltuğuna Nicolas Dujovne oturacak.

Sturzeneger'in istifasının, bankanın üst düzey yönetiminde üst üste gelen istifaların ardından geldiği belirtildi. Bankanın genel müdürü, ikinci başkan yardımcısı ve başekonomistinin de istifa ettiği öğrenildi.

Bir gündeki kayıp yüzde 6'yı aştı

Gelişmekte olan ülke para birimleri içinde yıl başından bu yana dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olan Arjantin pesosu, sadece perşembe günü yüzde 6.1 değer kaybetmiş ve Dolar/Peso kuru rekor tazeleyerek 27.7'ye yükselmişti. Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin göreve gelmesinin ardından Aralık 2015'te Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturan Sturzenegger, perşembe akşamı Twitter hesabından paylaştığı mesajda, kredibilitesinin (güvenilirlik) son birkaç ayda bozulduğunu dile getirmişti.

52 yaşındaki Sturzenegger, göreve gelmesinin ardından dalgalı kur rejimine geçmiş ve Macri'nin piyasa odaklı politikalarıyla uyumlu adımlar atmıştı. Ancak dünyada bol ve ucuz döviz döneminin bitmesiyle birlikte para biriminin değer kaybında Türkiye'nin önünde liderliği alan Arjantin'de merkez bankası faizleri yüzde 40'a çıkarmış ve bu alanda da dünyada ilk sıraya yerleşmişti. Ülkede enflasyon da yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler