Ege koyunda yüzer Meclis'e gelemez

4 eski bakan hakkındaki TBMM Soruşturma Komisyonu’nda AKP’li başkanın kilit isim Sarraf’ı ‘sağlık’ sorunları gerekçesiyle alt komisyona çağırdığı ortaya çıktı. CHP’liler komisyonu terk etti.

Yayınlanma: 05.11.2014 - 22:01
Abone Ol google-news

AKP’li 4 eski bakanla ilgili TBMM Soruşturma Komisyonu’nda AKP’li Başkan Hakkı Köylü’nün, komisyona çağrılacak isimleri tek başına belirlediği ve 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ı “sağlık” gerekçesiyle alt komisyona çağırdığı ortaya çıktı. Sert tartışmalar yaşanırken CHP’li üyeler komisyonu terk etti.

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu dosyalarındaki suçlamalar nedeniyle görevlerinden istifa etmek zorunda kalan eski AKP’li bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu dün, Köylü’nün başkanlığında toplandı. Toplantıda, Başkan Köylü, kendi belirlediği ve tamamı suçlanan bakanların yakını, koruması ya da özel kalem müdüründen oluşan 8 kişilik “dinleme listesi”ni oylamaya sunmak istedi.

Muhalefet partili üyeler ise 17 Aralık soruşturmasının kilit ismi Sarraf’ın, alt komisyon tarafından dinlenip, komisyona çağırılmamasına tepki gösterdi. CHP ve HDP’li üyeler, Sarraf’ın üst komisyona çağrılarak dinlenmesini talep ettiler.

CHP’li Erdal Aksünger ve HDP’li Bengi Yıldız, alt komisyonun, sadece takipsizlik verilen 17 ve 25 Aralık dosyaları üzerinden inceleme yapmak için kurulduğuna dikkat çekerek, bakan çocukları ve aralarında işadamı Ali Ağaoğlu’nun da bulunduğu alt komisyonun dinlemeye çağırdığı isimlerin Meclis’e bütün komisyon üyelerinin sorularına yanıt vermek için çağrılmasını talep etti.

 

İlk savcılar da dinlenmeli

CHP’li Aksünger de Köylü’nün dinlenecekler listesini tek başına belirlediğini belirterek, kendilerinin Sarraf’ın yanı sıra soruşturmanın ilk savcısı Celal Kara ile Zekeriya Öz, Emniyet Müdürü Yakup Saygılı’nın da aralarında bulunduğu isimlerin dinlenmesini talep etti. Köylü ise Sarraf’ın “sağlık” gerekçesiyle, savcı aracılığıyla alt komisyona ifade vermek istediğini belirterek, “İki ay hastanede yatacağını ifade etmiş. Komisyona gelmeyeği için alt komisyona çağırdık” dedi.

Muhalefetin itirazına karşın Köylü listeyi oya sunmak isteyince CHP’li üyeler “Biz bu kararı legalize etmeyeceğiz” diyerek toplantıyı terk etti. Köylü, oylama öncesinde 8 kişilik listesine muhalefetin önerdiği 2 ismi daha ekledi. Bu kapsamda Sarraf’ın isteğiyle sürgüne gönderildiği ileri sürülen Emniyet Müdürü Orhan İnce ile Barış Kıranta dinlenecekler listesine eklenerek oya sunuldu.

AKP’nin oylarıyla kabul edilen listeye göre Erdoğan Bayraktar’ın özel kalem müdürü Sadık Soylu, Zafer Çağlayan’ın kardeşleri Mehmet Ali Çağlayan, Mehmet Şenol Çağlayan, oğlu Kaan Çağlayan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Çağlayan’ın özel kalem müdürü Onur Kaya, Muammer Güler’in danışmanı Barış Kıranta, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altınyıldız, Emniyet Müdürü Orhan İnce ve koruma Komiser Emrah olarak bildirilen isimlerin dinlenmesine karar verildi.

HDP’li Bengi Yıldız, komisyon yönetiminin AKP’lilerden oluştuğunu belirterek, kurgulanan bir süreç yaşandığını söyledi.

 

Köylü: Gereksiz

Komisyon Başkanı Köylü ise kendisini, “Benim yazdığım isimler, onların daha önce verdiği listenin içinde” diye savunurken, muhalefet partili üyeleri “şov yapmakla” suçladı. Köylü, CHP’nin İstanbul’da dinlenilen kişilerin, Meclis’te de dinlenilmesi talebini ise “gereksiz” bulduğunu söyledi.

Köylü, gelecek hafta salı gününden itibaren dinlemelere başlanacağını, gereksinim duydukları kişileri dinleyeceklerini bildirdi.

 

CHP’li üye istifa etti

Öte yandan, İstanbul’da dinlemeleri yapan alt komisyonda görev alan CHP’li Komisyon Üyesi Ercan Cengiz, diğer partililer ile görüş ayrılığı gerekçesiyle komisyondan istifa etti.

CHP’li diğer komisyon üyelerinin, alt komisyonun karar alınmadan İstanbul’da soruşturmanın kilit isimlerini dinleyemeyeceğini savunurken Ercan Cengiz alt komisyonun bu yetkisi olduğu görüşündeydi.

Cumhuriyet’in sorusunu yanıtlayan Cengiz, “Soruşturmanın yürütülüş tarzı ile ilgili sıkıntı yaşadık. Ben ta baştan itibaren komisyondan tümüyle çekilmemiz gerektiğini söylüyordum. Soruşturmanın belli kurallarla yürütülmesi gerekiyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler