Ege’de her yer direniş!

Ege Bölgesi’nin havası, suyu ve ormanları rant tehdidiyle karşı karşıya. Çevre ve yaşam savunucuları, toprağına sahip çıkan köylüler, doğanın dengesini bozan projelere karşı direniyor.

Yayınlanma: 06.09.2019 - 00:54
Abone Ol google-news


Ege Bölgesi'nde birçok kentte taş ve mermer ocakları, siyanürlü maden faaliyetleri ve tarım arazilerini yok eden jeotermal enerji santrallarına karşı mücadele veriliyor. Bazı projeler henüz yargı aşamasında beklerken, birçok ilde çevrecilerin tüm uyarılarına karşı doğa katleden enerji ve madencilik çalışmaları hız kesmeden sürüyor.

İzmir’in suyu tehdit altında

İzmir’in en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı’nın çevresindeki ormanlık alanda mermer ocağı açılmak isteniyor. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra seracılıkta ünlenen Menderes’in kırsal mahallelerinden Değirmendere Karaintepe mevkisinde, açılmak istenen ocak, hem içme suyu kaynağını hem de çevreyi tehdit ediyor. Mermer ocağına karşı çıkan, Değirmendereli yurttaşlar projenin iptal edilmesi için eylemlerini sürdürüyor.



Kekik cennetine taş ocağı

Türkiye’de kekik ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Denizli’nin Pamukkale ilçesinde vatandaşlar, Güzelpınar Mahallesi’ne yapımı planlanan taşocağına karşı direniyor. Köylüler, yapılması planlanan taşocağının tarım alanlarına zarar vereceğini söylüyor. Seçim zamanı dışında hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını söyleyen Güzelköylüler, hükümete tepkilerini bu sözlerle dile getirdi: “Hem ekmeğimize hem sağlığımıza saldırılıyor. Biz geçimimizi sağladığımız ekmek teknemizin gasp edilmesine ve kurulacak taşocağının sağlığımızı tehlikeye atmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz.”



Direnenler kazandı

İzmir’in turistik ilçelerinden Selçuk’un Şirince ve Belevi mahalleleri arasında kurulması planlanan mermer ocağı nedeniyle bölgede yaşayan halk direnişe geçti. Mahalle muhtarları ve çevreciler, İzmir Valiliği’ne, çekincelerini içeren dilekçeyle başvuruda bulundu. Tarihi dokusu ile dikkat çeken İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşayanlar, kurulmak istenen mermer ocağı tesisine karşı, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de eylem düzenledi. Daha sonra mermer ocağı için başlatılan çevresel etki değerlendirme raporuna etkili olan kurumlar, bölgeye mermer ocağı kurulmasına olumsuz görüş bildirdi. Böylece ÇED süreci sonlandırıldı.



Karabağlar’a kömür karası

Muğla’nın dünyaca Karabağlar Yaylası’nda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nce taşkömürü araması için sondaj çalışmaları başlatıldı. Muğlalılar, Anadolu’nun tek çukur yaylası olarak bilinen Karabağlar Yaylası’ndaki aramalara karşı direniş başlattı. Yöre halkı ve çevrecilerin tepkileri üzerine sondaj çalışması durduruldu. Ancak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sondaj çalışmalarının durdurulmasının yeterli olmadığını vurgulayarak projenin tamamen iptal edilmesini istedi.



Kaz Dağları alarm veriyor

Çanakkale’ye bağlı Kirazlı köyünde, kentin tek içme ve kullanma su kaynağı olan Atikhisar Barajı havzası üzerinde bulunan altın madeni projesi, hem Kaz Dağları ekosistemini hem de insan yaşamını tehdit ediyor. Maden projesi için hazırlanan ÇED raporunda 45 bin ağacın kesileceği öngörülürken TEMA Vakfı, şirketin 195 bin ağaç kestiğini tespit etti. On binlerce yurttaş Çanakkale Belediyesi ve STK’lerin desteğiyle doğa katliamına karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” başlattı. Yurttaşların düzenlediği eylemler ve imza kampanyaları sürerken hükümet yetkilileri ve yandaş medya bölgede yaşanan madencilik faaliyetlerini savunuyor.



Murat Dağı yok olabilir

Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 40’na sahip olan Murat Dağı’nda siyanürlü altın madeni işletmeciliği yapması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu verilmesi tepkilere neden oldu. Kütahyalıların Ege Bölgesi’nin cenneti verimli tarım arazileri ve su kaynaklarını yok edeceği gerekçesiyle karşı çıktığı proje, Kütahya, Uşak, Eskişehir ve İzmir barolarının mücadelesi sonucu şuan yargı aşamasında.



Efeler nefes alamıyor

Türkiye’nin hava kirliliği sıralamasında 8. sırada yer alan Aydın’da yeni yapılmak istenen jeotermal enerji santrallarına karşı STK’ler, çevreciler ve yurttaşların direnişi devam ediyor. Aydın Tabip Odası, yürütülen çalışmalarla ilgili uyarıyor: “Fazla kükürt dioksit düzeyinin sebebi jeotermal santrallardır. Hava kirliliği insanda erken doğumdan, solunum ve kalp hastalığına, kronik bronşitten kansere kadar pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Aydın’da toprak kirliliği sebepleri, sanayi kaynaklı atık boşalımı, jeotermal sulardır!” dedi.

 

Salihli'de zorbalıkla JES kuruluyor

Türkiye’nin en verimli üzüm bağlarının bulunduğu Manisa’nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri, jeotermal enerji santralı tehtidiyle karşı karşıya. Bu yılın başında faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma, köylülerin direnişi ve çevrecilerin tepkisine rağmen Salihli’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde santral kurma çalışmalarına yeniden başladı. Ocak ayında tepkiler üzerine geri çekilme faaliyetlerini durduran firma, bu kez jandarma korumasıyla saltral kurma çalışmalarını sürdürüyor. Üzüm diyarında topraklarını korumak isteyen çiftçiler ise eylemlerini sürdürüyor.



Direniş geri adım attırdı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yapılmak istenen Demirtepe Altın Madeni Projesi, yöre halkının mücadelesi sonucu durduruldu. Proje için yapılacak “inceleme ve değerlendirme komisyonu toplantı” duyurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden de kaldırıldı. Ancak kentin birçok bölgesinde halen doğaya zarar veren madencilik faaliyetleri sürüyor.



Bodrum, RES’lere karşı

Bodrum Güvercinlik’te kurulması planlanan rüzgâr enerji santralına (RES) karşı yurttaşlar, “RES’lere karşı değiliz, yapıldığı yere karşıyız” diyerek 2018 yılında dava açtı. Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, Çamlık, Kumköy ve Yalıçiftlik bölgelerinde yapılması planlanan RES için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline hükmetti. Aynı şirket, bu yıl aynı bölgede yeniden RES kurmak için başvuruda bulundu. Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz, projenin iptali için konuyu yeniden yargıya taşıdı. Kazmaz, projenin iptal edileceğini beklediklerini söyleyerek, “Artık Bodrum halkı kimliğine, kültürüne, doğasına ve denizine sahip çıkıyor. Herkes elini taşın altına sokacak. Bodrum halkının yararına olmayan hiçbir projeye izin vermeyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler