YKS'ye günler kala uzmanlardan son uyarılar

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iki oturum olarak yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek.

Yayınlanma: 25.06.2018 - 23:17
Abone Ol google-news

Sınavlara 2 milyon 322 bin 421 öğrenci girecek. Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, sınav anında sonucu değil, süreci düşünmek gerektiğini vurgulayarak, “Sınav süresince sonuca odaklandığında, ‘acaba çözdüğüm sorunun sonucu doğru mu?’, ‘Optik kodlama işlemi yaparken kaydırma yaptım mı?’, ‘Ya bütün sorular böyle zor olursa ne yapacağım’ gibi sorularla sınav kaygısı giderek artacaktır” dedi.

Aynı testten başlayın

Dr. Alkayış, sınavda bilinmesi ve uygulanması gereken sınav stratejilerini şöyle sıraladı:

-Sınava hazırlık döneminde sınav stratejisi olarak hangi testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız.

-Sınav anında farklı bir testten başladığınız takdirde ister istemez strateji ve zaman sorunu yaşanabilir. Bu durumda alışkanlık haline getirdiğiniz testten başlamanız hem sınav kaygınızı hem de stresinizi azaltır.

-Günlük ders çalışmalarda, deneme sınavlarında ve gerçek sınavda soru kökleri iyi okunmalıdır. Bu tür soru köklerinin altı çizilerek soru doğru anlaşılmalıdır. 

-Uzun paragraflı sorulardan korkmamak ve bu sorulara önyargıyla yaklaşmamak gerekir. Asıl uzun paragraflı soruları çözmek daha kolaydır. Çünkü o tür soruların cevapları metnin içinde saklıdır. n

-Sayısal testlerdeki işlem soruları çözülürken, mutlaka kitapçık üzerinde yapılmalıdır. Sorunun çözümünü kitapçığa yapmanız işlem hatalarınızı en aza indirecektir.

-Aynı testte yer alan zor ya da kolay soruların zorluk ve kolaylık derecelerine bakılmaksızın kazandırdığı puan aynıdır. Böyle bir durumda sınav anında aşırı zorlandığınız soruya/sorulara gereğinden fazla zaman ayırıp yerinde patinaj etmenin yani gereksiz zaman kaybetmenin bir anlamı yoktur. Sınavlarda zamanlama sınırlandırması olmasaydı herkes başarılı olurdu. Dolayısıyla sınav anında çözemediğiniz soru/sorularla inatlaşmaya gerek yok. Bu durumda aday, çözemediği soruyu işaretleyerek pas geçebilir.

Turlama tekniği

Sınav anında hem zaman kazanmak hem de kaygıyı azaltmak amacıyla turlama tekniği kullanmak gerekir. Sınav süresi başladığında birinci turda sınav sorularının yaklaşık yüzde 80’i çok rahat çözülebilir. Daha sonra ikinci turda ise boş bırakılan sorulara zaman ayırılarak kalan sorular tamamlanabilir. 

-Sınav anında gereğinden fazla dikkatiniz dağılıyor ve dikkatinizi toplayamıyorsanız, o anda sizi rahatlatabilecek ve dikkatinizi toplayabilecek herhangi bir nesneye konsantre olmaya çalışabilirsiniz. n

-Testler arasında birer dakikalık molalar verilebilir. Vereceğiniz molalar zaman kaybı olarak görülmemelidir. Sınav anında kısa süreli verilen molalar tam tersi dikkatinizi toplamak için yararlı olabilir.

Kodlamaya dikkat

-Tüm testlerin soruları bittikten sonra yapılan kodlama yöntemi yanlıştır. Eğer bir alışkanlık söz konusu ise bu yöntemin bırakılması gerekir.

-Bir diğer yanlış ise tüm testler bittikten sonra geriye dönüp soru kitapçığı konrol edildiğinde tereddütte kalan aday ilk işaretlediği cevap şıkkını değiştirmektedir. Bu tür kararsız durumlarda çok güçlü neden/nedenleriniz (işlem hatası, yanlış okumalar hariç) yoksa kesinlikle cevap şıkkı değiştirilmemelidir. Sınav anında akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 80’dir.

-Sınavınız erken bitse bile sınavdan çıkmayarak, baştan sona cevaplar kontrol edilmelidir. Boş bırakılan sorulara zaman ayırılarak, sınav süresinin son dakikasına kadar kullanılmalıdır.

Sınava bir hafta kala ne yenilmeli?

Dr. Ruhan Aşkın Uzel, üniversite adaylarının nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı. Sınavdan bir hafta önce vitamin içeriği yoğun gıdalara yönelmek gerektiğine dikkat çeken Uzel, “Mucize yaratacağı inancı ile tek tip beslenmek ya da tek bir yiyeceği aşırı miktarda tüketmek doğru değil” uyarısında bulundu. Ruhan Aşkın Uzel, beslenme önerilerini şöyle anlattı: “Öğünlerde hazmı kolaylaştıran, hafızayı güçlendiren ve vitamin içeriği yoğun olan taze sebze ve meyveler az miktarda, öğünlere yardımcı olarak tüketilmelidir. Yeterli miktarda omega- 3 alınmalı. Bu nedenle haftada en az 2-3 kez balık tüketilmeli. Böylece hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyon yeteneğinin artmasına katkı sağlanabilir. Badem, fındık, ceviz gibi çerezler dengeli olarak bilişsel hafızayı kuvvetlendirme ve zinde tutmak için tüketilmeli. Böylece hem vücuda ilave olarak o mega-3 yağ asidi alınmış olur, hem de çikolata, şekerleme, tatlı bisküviler gibi gıdalardan gelen basit şekerden alınan ve beynin ihtiyacını karşılayamayan basit karbonhidrat kaynaklı enerji azaltılmış olur.” Mutlaka 2-3 ara öğün ile desteklenen 3 tam öğün düzenine geçilmeli. Öğün aralarında abur cubur almamak kaydıyla yapılan küçük miktardaki atıştırmalar kan şekerindeki ani dalgalanmanın, dikkat dağınıklığının, ani uyku halinin ve stresin önüne geçebilecektir. Her gün mutlaka ihmal edilmemesi gereken kahvaltı öğününe karbonhidrat içeren gıdalara ek olarak protein kaynağı olan ve öğünü dengeleyen 1 tam yumurta ilave edilmeli. İçecek olarak çay ve kahve yerine taze meyve suları ya da bitki çayları tüketilmeli. Bitki çaylarına mümkünse tarçın ilave edilmeli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler