TEOG’da 4 iptal sınıfta bıraktı

TEOG’da 4 sorunun iptali, öğrencilerin sınıfta kalması ile sonuçlandı.

Yayınlanma: 01.08.2014 - 23:38
Abone Ol google-news

 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) 4 soru mahkeme kararı ile iptal edilince, 8. sınıf öğrencilerinin “hem yerleştirme puanlarında hem de karne notlarında çok büyük farklılık olmadığının” savunulmasına karşın bazı öğrencilerin sınıfta kaldığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, bu öğrencilerin bulundukları okullardaki öğretmenler kurullarını toplantıya çağırdı ve bu öğrencilerin sınıf tekrarına veya sınıf geçmesine karar vermesini istedi. Kararların 8 Ağustos’a kadar verilmesi ve öğrencilerin tercih yapması gerekiyor.

28-29 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlediği 1. dönem TEOG sınavında; Fen ve Teknoloji, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden toplam 4 soru Ankara 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. MEB de karar doğrultusunda öğrencilerin puanlarını yeniden hesaplamış yerleştirme esas puanları açıklanmadan yayınlamıştı.

Sadece ‘virgülün sağ tarafı’ydı

Sınav krizinin bu şekilde çözüldüğü sıralarda, “öğrencilerin sene içi notlarının da değişeceği, karne notlarının yeniden hesaplanması gerektiği; takdir, teşekkür ve onur belgelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiği” gibi eleştiriler, bakanlık yetkilileri tarafından “puanlarda büyük bir oynama olmadığı, virgülün sağ tarafında küçük değişikliklerin olduğu” yanıtı ile karşılanmıştı.

1 ay sonra anladılar

Ancak 25 Temmuz’da bakanlık Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ve Müsteşar Yusuf Tekin imzası ile yayımlanan bir yazı, bakanlığın hatası olduğu gerekçesiyle iptal edilen soruların, iddia edilenin aksine öğrencilerin puanlarında küçük değişiklikler yaratmadığını ortaya çıkardı. Yazı ile MEB’in 4 soru iptalinin sonuçlarını yaklaşık 1 ay sonra belirlediği anlaşıldı.

Yazıda, “Yapılan değerlendirme sonucunda 8’inci sınıftaki öğrencilerimizden az sayıda da olsa şube öğretmenler kuruluna kalanlar olmuştur. Bu durumda bulunan öğrencilerin sınıf geçmesine veya sınıf tekrarına kalmasına karar verilip TEOG okul tercihlerini yapabilmelerine imkân sağlamak ve öğrencilerin mağdur olmamaları açısından şube öğretmenler kurullarının toplanarak karar verilmesi” istendi.

Telefon ya da e-postayla kanaat

Ancak bu kez de öğretmenler yaz tatilinde olduklarından şube öğretmenler kurullarının toplanamaması sorunu baş gösterdi. Bunun için de yazıda, “Okulun bulunduğu ilin hudutları dışında izinde bulunanlandan telefon veya e-mail yoluyla kayıtların alınarak tutanak altına alınması uygun görülmektedir” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler