LGS'de Almanca ve Fransızca okuyan puan kaybetti

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarının açıklanmasının ardından puan karşılaştırması yapan veliler, yabancı dilde yapılan hesaplamanın aynı sonuçlara sahip öğrenciler arasında adaletsizliğe neden olduğunu saptadı.

Yayınlanma: 03.07.2018 - 15:05
Abone Ol google-news

 Almanca ve Fransızca dillerinden sınava giren öğrencilerin doğru "ortalaması" yüksek olunca, ortalaması düşük olan İngilizcede doğru yapanlara karşı puan kaybetti. Üstelik bu puan kaybı da yaklaşık 6 ile 8.5 puan arolduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini söylüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yüzlerce dilekçeasında oldu.

LGS: ALMANCA VE FRANSIZCA OKUYAN PUAN KAYBETTİ
Gazete Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre, çocukları Almanca ve Fransızca dillerinden sınava giren veliler isyanda. Bu hesaplamanın adaletsiz  ulaşmış durumda.

Veliler, standart puan hesaplamasının ortalaması düşük derslerden daha fazla puan verilerek yapıldığını hatırlatıyor. Bu durumda da Almanca ve Fransızca derslerinden sınava giren yaklaşık 700 öğrencinin özel okullarda okuduğu için ortalamalarının yüksek olduğunu söyleyerek, şöyle diyor:

ARALARINDA 8.5 PUANA KADAR FARK VAR
"Buna karşın İngilizceden sınava giren yaklaşık 970 bin öğrencinin ortalamasının düşük olduğu için bu dersten doğru soru yapanların puanları yükseldi. İngilizcede 1 olan yabancı dil katsayısı yaklaşık 1.742'ye ulaştı. Bu da aynı puana sahip öğrenciler arasında yaklaşık 6 ile 8.5 puanlık farka neden oldu. Bu adaletsizlik yabancı dil sonuçlarının Fransızca, Almanca ve İngilizce için ayrı ayrı hesaplanmasından kaynaklanıyor. Bu puanlar ayrı değil, birlikte hesaplanmış olsa bu adaletsizlik olmayacaktı."

KILAVUZDA 'AYRI HESAPLANACAK' DEMİYOR
Ayrıca veliler kılavuzda puan hesaplamasıyla ilgili olarak yabancı dil puanlarının ayrı hesaplanacağına dair bir bilgi olmadığına dikkat çekerek, "Sadece hesaplama yabancı dil puanı olarak geçmekte" diyor.

BAŞARILI OLDULAR, CEZALANDIRILDILAR
Veliler bu hesaplama yöntemiyle Almanca ve Fransızca eğitim alan çocukların doğruları daha fazla olduğu için cezalandırıldıklarını söyleyerek, "Bir puan bile bir çocuğun okula girip girmemesinde çok etkili. Bu hesaplama yüzünden çocuklarımız istedikleri okullara gidemeyecek" diye konuşuyor.

Veliler bakanlığa yazdıkları dilekçede bu hesaplama sisteminin adaletsizliğini dile getirerek, dilde hesaplamanın ayrı değil, birlikte yapılarak bu hatanın düzeltilmesini istiyor.

KIZIM İSTEDİĞİ OKULA GİDEMEYECEK
İlk defa ders bazında standart puan hesaplamasıyla puanlar hesaplandı. Her ders için ayrı ortalamalar bulundu ve katsayı verildi. Ortalaması düşük dersten daha fazla puan alındı. Katsayıları 4 olan matematikte bu katsayı 7.635'e, fen bilimlerinde 4.814'e, Türkçe'deyaklaşık 4.3 puana çıktı. Katsayısı 1 olan derslerde bu oran TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülükiçin 1.974, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için 2.145, İngilizce için 1.742 olurken, 1 olan katsayılar Fransızca ve Almanca'da değişmedi. Yani Almanca ve Fransızca sorularını doğru yapan öğrenci sayısı fazla olduğu için bu derslerden sınava giren öğrenciler düşük puan aldı. İngilizcede ortalama düşük olunca doğru yapanlar daha fazla puan aldı. Bu da aynı doğru, yanlış ve boşlara sahip öğrenciler arasında 8.5 puana kadar varan bir fark yarattı. Böyle bir hesaplama öğrencilerin yüzdelik dilimlerini ve hangi okullara gireceğini de belirliyor. Bu durumda da Almancadan sınava giren kızım gibi çocuklar doğru yaptıkları için cezalandırılıyor ve istedikleri okullara gidemez hale geliyor. Bu adaletsizlik düzeltilmeli."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler