LGS'de yeni kılavuz da çözüm olmadı

LGS’de nakil süreci başladı ama Anadolu liselerinde kontenjan açığı neredeyse hiç kalmadığı için tercih sayısının artması işe yaramadı.

Yayınlanma: 06.08.2018 - 21:51
Abone Ol google-news

Liselere geçiş sisteminde yaşanan krizi, “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu’’ ile getirilen yeni kriterler de çözmeye yetmedi. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “Öğrenci için açılan yerel yerleştirme kayıt alanı butonu altında çok tercih edilen Anadolu lisesi olarak iki veya üç okul çıkıyor. Bu okullarında kontenjan açığı neredeyse yok. Komşu kayıt alanlarında da durum farklı değil. Bu durumda tercih sayısının artmış olması çözüm olmadı’’ dedi.

Boşlar İHL’de

Boş kontenjanlar meslek ve imam hatip liselerinde bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Yerel yerleştirmeden bizim beklentimiz il ve ilçelerdeki okulların toplam boş kontenjanlarının daha çok tercih alan okul türüne yönelik olarak kullandırılması idi. Gördüğümüz kadarı ile sorun çözülememiş. Sınavlı ya da sınavsız Mesleki Anadolu Liseleri’ne yerleştirilen öğrencilere alan-dal seçimi yaptırılmadan, alan seçiminin rastgele yapılmış olması da nakil tercihleri döneminde mutlaka çözülmesi gereken bir sorun olarak görülüyor” diye konuştu. Yılmaz, nakil döneminde yapılması gereken tercih işlemlerini şöyle anlattı:

-BİRİNCİ DURUM: Öğrenci merkezi ve yerel tercihlerinin hiçbirine yerleşememişse;
Öncelikle yerel yerleştirme tercih işlemi için biri kayıt alanında olmak üzere okul türü kısıtlaması olmaksızın 5 tercih yapması gerekiyor.
İkinci olarak sınavla öğrenci alan okullar için, kendi puanına yakın olan okullardan puan istek sırasına göre okul türü kısıtlaması olmaksızın 5 tercih yapması gerekiyor.

-İKİNCİ DURUM: Öğrenci yerel yerleştirme ile devam etmek istemediği bir okula yerleşmiş ise;
Nakil tercihleri döneminde öğrenci tercihlerinden hiç birine yerleşememesi durumunda daha önce yerleştirildiği okula kayıtlı görülecek. Kesin olarak yerleştirildiği okula devam etmek istemeyen öğrencilerin öncelikle yerleştirildiği okuldaki kaydını iptal ettirip, hiçbir okula yerleşememiş öğrenci gibi nakil tercihleri başvurularında bulunması gerekir.

-ÜÇÜNCÜ DURUM: Öğrenci yerel yerleştirme ile yerleştiği okuldan memnun, sadece merkezi yerleştirme için nakil başvurusunda bulunmak istiyorsa, tercih işlemlerini sadece merkezi yerleştirme için yapması yeterli.
Merkezi yerleştirme tercihi yapacak öğrenciler kendi puanlarını dikkate alarak puan ve istek sırasına göre 5 tercih yapabilecekler.

-DÖRDÜNCÜ DURUM: Öğrenci merkezi yerleştirme ile kesinlikle devam etmek istemediği sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilmiş ise öncelikle yerleştirildiği okula giderek kayıt işlemini iptal ettirip hiçbir okula yerleşememiş öğrenci gibi hem yerel hem de merkezi yerleştirme için nakil tercih işlemleri yapması gerekiyor.

-BEŞİNCİ DURUM: Öğrenci merkezi yerleştirme ile bir okula yerleştirilmemiş ve daha çok istediği bir okul için tercih başvurusunda bulunmak istiyorsa puan ve istek sırasına dikkat ederek en çok 5 okul tercihi yapabilecek.

Veliler LGS eyleminde

Veliler, liseye geçiş sistemindeki mağduriyetlere karşı ülke çapında eylem yaptı. Veli-Der tarafından onlarca il ve ilçede düzenlenen eylemlerde yapılan açıklamada, “Nakil kılavuzunda yapılan değişiklikler ile de bizim aylardır haykırdığımız taleplerden okul türü dayatmasının, okulda bulunuşluk kriterinin kaldırıldığını öğrendik. Bizim taleplerimize aylar öncesinden ses verseydiniz yüz binlerce çocuğumuz bu kadar mağdur edilmeyecekti. Ancak yapılan değişiklikler de yeterli değildir’’ dendi.

Aylarca mücadele

Aylardır bir gecede değişen sınav sistemine karşı mücadele verdiklerini, okul önünde, mahallelerde, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde onlarca eylem yaptıklarını, on binlerce imza topladıklarını anlatan velilerin açıklaması şöyle:

“Ülkemizin tamamında biz velilerin, çocuklarımızın birincil tercihi olan fen ve Anadolu liselerinin, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor liselerinin sayısını arttırın, bize rağmen imam hatip liselerini, meslek liselerini ve özel okulları teşvikler, protokoller üzerinden destekleyen okullaşma politikasından artık vazgeçin diye haykırdık. Çocuklarımıza okul türü/adres sınırı dayatmayın, kılavuzda belirlediğiniz sözde kriterler adil değildir, bilimsel değildir, yüz binlerce çocuğumuza ciddi mağduriyetler yaşatacaksınız diye seslendik. Aylarca haykırmamıza rağmen, bakanlık yetkililerinin çığlıklarımıza verdikleri yanıt üç maymunu oynamak oldu.
Merkezi sınav ile yerleşmeye hak kazanan 428 bin öğrencinin yüzde 70’i tercihlerine yerleşememiştir. Yerel yerleştirmede de merkezi sınav puanı ve okul başarı puanı öncelikli olarak değerlendirilmediği için 300 bini aşkın öğrenci ya açıkta kalmış ya da okul türü dayatması nedeniyle açıkta kalma kaygısı ile istemediği okul türlerine yerleşmek zorunda bırakılmıştır.’’

Kontenjanlar artsın

Velilerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan istekleri de şöyle:

-Fen ve Anadolu liselerinin kontenjanları artırılmalı ve yeni kontenjanlar  il il, okul okul kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

-İmam hatip liseleri ve meslek liseleri Anadolu lisesine dönüştürülmelidir.

-Güzel sanatlar, sosyal bilimler, spor liselerinin kontenjanları artırılmalıdır.

-Kılavuzda değişiklik yapılmalı, adil ve bilimsel, pedagojik olmayan adres (ev/ortaokul) sınırı, devamsızlık, yaş dayatması kaldırılmalıdır.

-Her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır. Tüm çocuklarımızın istediği okula yerleşmesi sağlanmalıdır.

-Aynı zamanda yönetmelik,1. yerleştirme kılavuzu ve son olarak nakil kılavuzu ile birlikte yerleştirmelere dair üç ayrı metin ortaya çıkmış ve hukuki boşluk oluşmuştur. Çocukları mağduriyet yaşayan tüm velilerin dava açma hakkı vardır.

Çözüm için lise dönüşümü şart

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitim danışmanı Ali Taştan, LGS yerleştirme ve nakil döneminde yaşanan krizin ancak lise dönüşümü yapılarak çözüleceğini söyledi. Taştan, “İhtiyaç olmayan meslek ve imam hatip liseleri Anadolu liselerine dönüştürülmeli’’ önerisinde bulundu.
Anadolu liselerinde kontenjan artırılmasının ya da ikili öğretimin çözüm olmayacağını vurgulayan Taştan, “Boş kalan kontenjanlar nedeniyle kamu kaynakları boşa gidecek, diğer okullarda yığılmalar meydana gelecek. Sınıf mevcutları kalabalıklaşacak’’ dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler