Atanamayan öğretmenlere bakan da umut olamadı

Atanamayan öğretmenler en sonunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a dertlerini anlattı ama sorunlarına çözüm bulamadı.

Yayınlanma: 29.08.2018 - 19:18
Abone Ol google-news

 

Atanamayan öğretmenler; Ankara’da düzenlemek istedikleri eylem valilik tarafından engellenince Milli Eğitim Bakanlığı kapısına dayandı. Öğretmen temsilcileri randevusuz olarak gittikleri bakanlıkta, karşılarında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u buldu. Selçuk’a sorunlarını anlatma fırsatı bulan öğretmenler, 100 gün içinde tamamlanması vaat edilen 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin sorunları, mülakat sisteminin yarattığı mağduriyeti, özel okullardaki sömürüyü ve sözleşmeli koşullarını konuştu.

Atanamayan öğretmenler, sayılarının yarım milyonu bulmasının ardından mağduriyetlerini daha yüksek sesle dile getirmek için sosyal medyada örgütlenerek taleplerini Ankara’ya taşıdı. Öğretmen adayları önce Türkiye’nin dört bir yanındaki atanamayan arkadaşlarına seslenerek Ankara’da, 31 Ağustos’ta, Kurtuluş Meydanı’nda basın açıklaması ve eylem düzenlemek istedi. Ancak öğretmenlerin yaptığı izin başvurusu hiçbir gerekçe gösterilmeden Ankara Valiliği tarafından “uygun görülmedi” denilerek reddedildi.

Oyalama mı?

Daha önce 2 kere MEB’e giden ancak Özel Kalem Müdürlüğü’nden öteye geçemeyerek Bakan Ziya Selçuk’a ulaşamayan öğretmenler, bu kez ilk  olarak MEB Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ile, daha sonra da Bakan Selçuk ile görüştü. Görüşmeye katılan öğretmen adayları yıllar sonra ilk kez bir bakana ulaşabildiklerini belirterek sorunlarının çözümü yolunda adım attıklarını düşünseler de umutsuzluğunu koruyan bir grup öğretmen adayı, “bizi oyalıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Edinilen bilgiye göre, öğretmen adaylarının ilk gündem maddesini 100 gün içinde yapılacağı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından vaat edilen 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması oldu. Atamaya hem 2017 hem de 2018 KPSS puanı ile başvurulabilecek olmasının geçen yıldan atama bekleyen binlerce aday için mağduriyet oluşturacağını belirten öğretmenler, Bakan Selçuk’tan çare istedi. 2017 KPSS ile atama bekleyen öğretmen adaylarının, atanma olasığılının çok düşük olmasından bakanın bilgisi olmadığı değerlendirmesi yapılırken Selçuk’un atamanın sırada bekleyen öğretmenleri de mağdur etmemek üzere şekillendirildiğini ifade ettiği öğrenildi.

Selçuk’un, “Tasarruf döneminde bile Sayın Cumhurbaşkanımızdan binbir rica minnetle bu atamayı sırf sizin için aldık. 1 yıldan fazla beklediğinizi ilettik” dediği ve 2017 KPSS geçerliliği konusunda yapılan yönetmelik değişikliğine ilişkin de “Süreniz bir yıldı. Mağdur olmayın diye cumhurbaşkanımıza tekrar gidip yönetmelik maddesini değiştirilmesi gerektiğini söyledik ve değiştirildi” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Öğretmenlerin karma atama ile atanamama riskini anlatmasının ardından ise Selçuk’un, ilgileneceğini belirterek “Tamam, bakacağız” dediği aktarıldı. Aydoğdu’nun da kendisi ile yapılan görüşmede atama mağduriyetine ilişkin “formül bulalım, açıklama yapacağız” dediği öğrenildi.

‘Güzel haber yok’

Bakan Selçuk’un görüşmede atanamayan öğretmen adaylarına “Farklı alanlara yönelip kendinizi öne çıkarın” sözleri ise en çok tartışılan konu oldu. Görüşmeye katılan öğretmen adayları sürece ilişkin olumlu görüşlerini paylaşırken bir öğretmen adayı ise Selçuk’un bu önerisini “Hiç güzel bir haber göremedim. Özel sektöre yönelin demiş, hepinizi devlete sokamam demiş, hakkınız yoktu size bir hak sağlamaya çalıştım vs. Hiç mutlu olamadım. Ne desek boş bu saatten sonra” ifadeleri ile değerlendirdi. Bir başka öğretmen adayı ise “Ekonomi bitmiş, bunun sorumluluğunun bize yüklenmesi işler acısı” dedi.

Görüşmeye katılan öğretmen adaylarının ise özel okullardaki iş, istihdam niteliğinin düşük olduğunu, öğretmenlere verilen maaşların cüzi miktarlar olduğunu anlattığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Bakan Selçuk binlerce öğretmeni ilgilendiren soruna karşı “Ben o konuyla ilgileneceğim, bir öğretmene öyle maaş verilemez” yanıtını verdi.

Öğretmenlerin MEB temasındaki bir diğer gündem maddesi ise mülakat uygulaması ve sözleşmeli öğretmenlik koşulları oldu. Bu kapsamda bakanlık bürokratlarının öğretmenlerin talebi karşısında mülakatla ilgili bakanın kaldırma niyetinin olduğunu, hatta kaldırılmazsa dahi KPSS puanının yuvarlama sistemi ile sözlü sınav notu olarak yüzde 100 oranla devam edeceğini vurguladığı öğrenildi. Sözleşmeli öğretmenlerin atandıkları okullarda tayin hakkı olmaksızın 6 yıl çalışma zorunluluğu hakkında da sürenin düşürülmesi için bir çalışma olduğu yanıtı aldıkları kaydedildi.
Bakan Selçuk’un görüşmede, öğretmen adaylarının sosyal medya üzerinden talepleri hakkında üzüntülerini ilettiği öğrenildi. Son dönemde on binlerce atanamayan öğretmenin sosyal medyada başlattıkları kampanyalarında bazı öğretmen adayları tarafından, Selçuk’un konudan bağımsız attığı tweetler altında da atama taleplerinin yazılmasının rahatsızlık yarattığı ve bakanın bu konuda sağduyu rica ettiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler