Bu öğrenciler nerede bilen yok!

Lise çağındaki 100 öğrenciden 17’si eğitimin dışında.

Yayınlanma: 12.09.2018 - 22:09
Abone Ol google-news

4+4+4 eğitim modelinin uygulanmaya başlamasından bu yana zorunlu eğitimin tüm kademelerinde yaklaşık 1 milyon 675 bin 189 çocuk okullaşamadı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Liseler zorunlu olmasına rağmen 100 öğrenciden 17’si yok. Nerede bunlar? Bilen de yok’’ dedi.

MEB’in yayımladığı 2017-2018 yılı istatistiklerine göre, ilkokul düzeyinde okullaşma oranı yüzde 98.67’den yüzde 91.54’e geriledi. Bu kademede yaklaşık 431 bin 850 çocuk okullaşamadı. Ortaokul düzeyinde okullaşma oranı ise yüzde 98.67’den yüzde 94.47’ye geriledi. Yaklaşık 309 bin 135 çocuk da okullaşamadı. Zorunlu eğitimin tüm kademelerinde ise yaklaşık 1 milyon 675 bin 189 çocuk eğitimin dışında kaldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ilkokul, ortaokul  ve liselerin 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Öğrencilerimiz okula gelmiyorsa sosyolojik bir araştırma yapmamız gerekir. Yasalarda çeşitli yaptırımlar olmasına rağmen, biz çocukların isteyerek, severek okula gelmeleri taraftarıyız. Yaptırımlara gerek kalmadan zorunlu eğitim kapsamında ki çocuklarımızın tespit edilip okul ve öğretmen ile buluşturulması gerekir. Okulda olması gereken çocuklarımız nerede? Neden okula gelmiyor? Asıl araştırılması gereken mesele budur. Çocuklarımızın okula gelmemesinin sorumlusu MEB’dir. Eğitimde kaybedilecek ferdimiz yoktur.’’

Okuldan koptular

Okulu terk, sürekli devamsızlık sayılarındaki artış, okullaşma oranlarındaki azalmanın erişim ve nitelik sorunlarından kaynaklandığını vurgulayan Altay, “İlkokullardaki kayıp öğrencilerin bir kısmının okulöncesi eğitim kurumlarında olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak ortaokul ve liseler de zorunlu eğitim kapsamında olmasına rağmen çocuklarımızın nerede olduğu bilinmiyor. AKP’nin 4+4+4 modeli çocuklarımızı okuldan koparmıştır’’dedi.

Eğitim-Sen Başkanı: Eğitim artık hak değil!

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okullaşma oranının düşüklüğü ile ilgili olarak şunları söyledi: “Örgün eğitim dışına çıkan öğrencilerin sayısal artışının en temel nedeni kamusal eğitimin ortadan kaldırılmasıdır. ‘Paran varsa ve paran kadar eğitim!’ politikalarının sonucunda her yıl okullaşma oranındaki düşüş hızla devam etmektedir. Özellikle yoksul aile çocukları için eğitim devlet eliyle bir hak olmaktan çıkarılmıştır. MEB’in en acil sorumluluğu köy okullarının tekrar açılması, velilerden toplanan kayıt parası, sözde bağış uygulamalarına son verilmesi, eğitim yatırımlarının artırılması, kamu kaynaklarının özel okullara ve cemaatlere değil kamu okul ve yurtlarına aktarılmasının sağlanmasıdır. Kamusal eğitimin yeniden inşa edilmesi en acil sorundur. Biz eğitim ve bilim emekçileri ve velilerimiz için en temel sorumluluk ise kamusal ve bilimsel eğitim mücadelesini yükseltmekten geçmektedir.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler