Kırgızistan’da öğrencilerin vagonda eğitim mücadelesi

Kırgızistan’ın güneyindeki Batken vilayetinde okulları olmayan köy çocukları, pencereleri naylonla kapatılan derme vagonda eğitim mücadelesi veriyor.

Yayınlanma: 19.11.2013 - 11:55
Abone Ol google-news

Kırgızistan’ın güneyindeki Batken vilayetinde okulları olmayan köy çocukları, pencereleri naylonla kapatılan derme vagonda eğitim mücadelesi veriyor.Batken’in Kadamcay ilçesinin Özbekistan sınırına yakın Canı Cer (Yeni Yer) köyü çocukları, köylerinde okul olmadığı için eğitimlerine okula dönüştüren vagonda devam diyor. Üç öğretmenin sırayla görev aldığı vagon okulun 28 öğrencisi bulunuyor. Vagondaki sınıfta 1 ile 8. sınıflardan öğrencileri öğrenin görüyor.Okuma aşkıyla yanan Canı Cer çocuklarının imdadına okula dönüştürülen vagon yetişmiş. Pencereleri naylonla kapatılan vagon iki bölmeden oluşuyor: Biri sınıf, bir diğer ise idari oda. Bu köye en yakın normal okul ise yaklaşık 10 kilometre uzakta. Durum böyle olunca köy çocukları çaresizlikten eğitimlerine vagonda devam etmek zorunda kalıyor. Zor şartlarda çocuklarını okutan köylülerin okul taleplerine ise henüz bir olumlu cevap gelmemiş.

Vagonun fedakar öğretmenlerinden Mariya İsayeva, “Vagon okulumuzda 1 ile 8 arasındaki sınıflardan öğrenciler öğrenim görmekte. Öğrenci sayımız, mevcut durumdan dolayı az. Toplam 28 öğrencimi var. Üç öğretmen arkadaş dönüşümlü olarak görev alıyoruz. 5 ile 8. sınıf arasındaki öğrencileri ben okutuyorum. 1 ile 4. sınıf öğrencilerini ise birlikte okutuyoruz. Talep çok olmasına rağmen yer sıkıntısı nedeniyle öğrenci alamıyoruz.” diye konuşuyor.Öğretmen İsayeva, yeni okul taleplerine ise henüz bir cevap alamadıklarını belirtiyor.Öğrencilerden Ayzirek Abdısamatkızı ise başka şehirlerde çok daha güzel şartlarda okuyan arkadaşları gibi bilgisayar ve yabancı dil öğreten okullarda okumak istediklerini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler