‘Ruhunu dön güneşe’

Avustralyalı öğrenciler, ülkedeki politikacıları temiz enerji konusunda harekete geçirmek amacıyla üç gün okula gitmeyecek, çeşitli eylemler yapacak.

Yayınlanma: 25.11.2018 - 23:19
Abone Ol google-news

Avusturalya’da çocuklar iklim değişikliği konusunda hükümetlerini uyarmak için 28-29-30 Kasım günlerinde “okul boykotu’’ yapacak. Yürüyüşler, eylemler düzenleyecek olan çocuklar, ülkedeki politikacılara, “geleceğimizi daha ciddi düşünün ve iklim değişikliğini kriz olarak kabul edin’’ mesajı verecek. Türk çocuklar da yaşıtlarına  bu konudaki duyarlılık, görüş ve taleplerini yansıtan sözleriyle destek verecek.

Avustralya’nın çeşitli şehirlerinde yaşayan öğrencilerin bu amaçla kurdukları web sitesinde amaçları şöyle anlatılıyor:

“Biz Avustralya’nın her yerinden yaşları 5-18 arasında değişen çocuklarız. Çoğumuz birbirini daha önce hiç tanımıyordu ama gezegenimizle ilgili kaygı bizi birleştirdi.
Bizler politikacılarımızın geleceğimizi daha ciddi düşünmeleri için okulu boykat edeceğiz. Onlar Adani kömür madenini kapatmak gibi acil önlemler alarak ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçerek Avustralya’da fosil yakıtlara karşı mücadele ettiklerini bize gösterebilirler. ?İklim değişikliği dünyanın karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ama yeterince önemle ele alınmıyor.

Avustralya’da eğitime çok önem veriliyor ve eğitim dünyayı değiştirmenin anahtarı olarak kabul ediliyor. Ancak sadece okula gitmek iklim değişikliği ile ilgili bir işe yaramıyor ve politikacılarımız da yeterince çaba göstermiyor. Bu nedenle görmek istediğimiz değişiklikler için boykota gidiyoruz. Geleceğimizi kurtarmak için geçici olarak eğitimimizden fedakârlık ediyoruz.”

Ömür kömür değildir!

İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından Santralistanbul Enerji Müzesi’nde ilk ve ortaokul düzeyinde enerji, yenilenebilir enerji kaynakları ve küresel ısınma-iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmaya dönük olarak yapılan “Geleceğin karar vericileri” başlıklı eğitim programlarına katılan öğrenciler de mesajları ile Avustralyalı yaşıtları ile ortak düşüncelere sahip olduklarını gösterdi. Mesajlardan bazıları şöyle:

-“Karanlığa çak bir kibrit / Ruhunu dön güneşe / Kullandığımız petrol ama / Nerede alternatif enerji nerede?”

-“Lütfen duyarlı olun! Sadece fosil kaynaklar değil, alternatif enerji kaynaklarına önem verip insanlığı koruyalım.

-“Fosil kaynakları bırakalım, Dünya’mızı bırakmayalım!” 

-“Gelecek neslin insanları, siz dünyamızı korumaya çocukken başlayın ki insanlara enerjiyi doğru kullanmayı öğretecek vaktiniz olsun!” 

-“Lütfen yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanalım. Bunun için çok az zamanımız kaldı. Dünya’mız elden gidiyor. Lütfen!!!’’

-“Alternatif enerji kaynaklarını kullanın, kömür, petrol ve doğalgazdan vazgeçin. Dünya’mızı koruyun. Ayrıca Nükleer Santralları da kapatın...”

-“Dünyamıza güzel bakmak için onun yararına bir şeyler yapın. Yani yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanın. Çünkü iklim değişikliği oldukça Dünyamızın dengesi bozuluyor”

-“Ömrümüzün kömür gibi yanarak yok olmasını kimse istemez. O zaman bilinçlenin! Ömür, kömür değildir !!!” 

-“Kendinizi düşünüp bencillik etmeyin, gelecek nesillere de dünyayı bırakın!”

-“Dönme yüzünü karanlığa, güneş senin karşında !”

-“Doğa bize muhtaç değil, biz doğaya muhtacız!”

-“Dünya’ya ger kol kanat, olsun sana eğlenceli yeni bir hayat!”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler