Şimdi moda dijital babalık

Çocuğunun yetiştirilmesi ve bakımından sorumlu olan ve teknolojiyi iyi kullanan babalar, dijital dünyada da varlıklarını göstermeye başladı.

Yayınlanma: 01.01.2019 - 23:28
Abone Ol google-news

 “Fenomen babalar’’, çocuğun bakımından en az anneler kadar sorumlu oldukları bilincini ön plana çıkarıyor, çocuk bakımı gibi toplum içinde kadına ait olduğu düşünülen rolleri yerine getiriyor ve bunları paylaşıyor.

Yeni nesil babalar
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Gökaliler ve öğrencisi Asuman Özer, çocuklarının bakımında aktif rol üstlenen ve deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan yeni nesil dijital babaları inceledi.

5 fenomen babanın 3 bini aşkın paylaşımının incelendiği araştırmada, içeriklerin genellikle çocuk bakımı konularına yoğunlaştığı ve çocukla ilgilenmenin yalnızca anneliğin değil babalığın da doğal bir parçası olduğunun vurgulandığı belirlendi.

Doç. Dr. Ebru Gökaliler, araştırmanın sonuçlarını şöyle anlattı:
“Toplam 3 bin 50 paylaşım incelendi. Kız çocukları olanların; anneden yükü alma, kızına değer verme, eşine değer verme, empati kurabilme gibi özellikleri paylaşımlarında ön plana çıkıyor. Dikkat çekici bir veri de incelenen hesaplarda, yüzde 80.1 gibi yüksek bir oranla, baba - çocuk ilişkisi içinde en yoğun olarak babaların çocukları ile ilgilenmelerinin doğal olarak algılandığının saptanması oldu.

Özel zaman...
Babaların içeriklerinde, eşine/ailesine değer verme/özel zaman ayırma gibi roller de sıklıkla karşımıza çıktı. Bilgilendirici ve samimi bir dil kullanırlarken bunu bazen de mizah unsurunu ekleyerek paylaştıkları saptandı. Özellikle modern baba olgusunun yeni bir kavram olması ve takipçileri arasında annelerin de yer alması nedeniyle kullandıkları dile dikkat ettikleri göze çarptı.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler