Zorbi’yi değil Yaman’ı dinle

Çocuklar, hazırlanan interaktif içeriklerle, Dijital Vatandaşlık Kimliği, Ekran Süresi Yönetimi, Siber Zorbalık Yönetimi, Siber Güvenlik Yönetimi, Dijital Empati, Dijital Ayak İzi Yönetimi, Eleştirel Düşünme ve Gizlilik Yönetimi başlıkları altında dijital zekâ yetenekleri kazanacak.

Yayınlanma: 28.01.2019 - 23:03
Abone Ol google-news

Turkcell ve DQ Enstitüsü işbirliğiyle 8-12 yaş arası öğrenciler için hazırlanan “Dijital Zeka DQ” oyunlaştırılmış eğitim platformu ile çocukların dijital dünyadaki tehlikelerin farkına varması, fırsatları daha iyi değerlendirmesi ve kendilerini korumayı öğrenmesi hedefleniyor. Çocukların oyun oynayarak dijital kimlik kazanmasına imkân veren içeriğe, hem mobil uygulaması aracılığıyla hem de web sitesi üzerinden ulaşmak mümkün. Uygulama internet kotası harcamadan kullanılabilecek.   
Projenin duyurulması için düzenlenen basın toplantısına, “dijital zekâ” kavramının yaratıcısı ve DQ Enstitüsü Kurucusu Güney Koreli bilim insanı Dr. Yuhyun Park ile Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu katıldı. Toplantıda, Turkcell’in Zekâ Gücü kapsamında BİLSEM işbirliğinde eğitimleri desteklenen yaklaşık 200 çocuk da dinleyici olarak yer aldı.

Korkmaya gerek yok

Kaan Terzioğlu, “Dijital Zekâ Küresel Etki Raporu Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye’de çocukların siber tehditlere maruz kalma olasılığı yüzde 47. Bu risk oranını en düşük düzeye indirmeliyiz, DQ ile hedefimiz budur” dedi.

Dr. Yuhyun Park da çocuklara seslenerek “Çok özel bir nesilsiniz. Elinizdeki telefon ve tabletler hem milyonlarca kişiye açılıyor hem de dünya tarihinin tüm bilgi birikimine. Geçmişte krallar kraliçeler bile bu imkâna sahip değildi. Elinizde büyük bir güç var ama bu gücü nasıl doğru kullanacağınızı öğrenmelisiniz. Korku da yaratıyor bu büyük güç ama korkmaya gerek yok. ‘Ben teknolojinin efendisiyim’ deyin kendisine” diye konuştu.

Hem iyi hem kötü karakterlerin yer aldığı oyunlarda, “Üstat Yaman” çocuklara doğru önerilerde bulunurken, “Zorbi” ve “Mantus” kişisel bilgileri çalmaya çalışacak.

Siber zorbayla karşı karşıya

-Çocukların yüzde 59’u tablet kullanıyor ve günde iki saat tablet başında geçiriyorlar. Bu sürenin yüzde 77 gibi önemli bir kısmını oyun oynayarak geçiriyorlar.

-Çocukların yüzde 79’u tableti aynı zamanda bir eğitim aracı olarak da kullanıyor. 

-8-12 yaş grubu çocukların yüzde 40’ı siber zorbalıkla karşı karşıya kalıyor.
Dünya genelinde çocuklar yetişkinlere göre yüzde 35 daha fazla kimlik hırsızlığına maruz kalıyor.

-İngiltere’de çocukların yüzde 39’u internete bağımlı olduğunu söylüyor. ABD’deki gençlerin yüzde 69’u internet üzerinden yabancılarla iletişim halinde.

Sosyal medya tutkusu

Dijital Zekâ Küresel Etki Araştırması’na, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkeden, 8-12 yaş aralığında 3 bin 800 çocuk katıldı. Rapora göre, çocukların yüzde 56’sı siber tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de bu oran, yüzde 47. 8-12 yaş arası çocukların yüzde 85’i sosyal medya kullanıyor. Sosyal medyayı yoğun ve aktif olarak kullanan çocuklar, daha az aktif olan çocuklara göre haftada fazladan 12 saat ekran önünde zaman harcıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler