Yurtlarda cinsiyet rotasyonu

Yurtkur, öğrenci yurtlarını kızlı erkekli ayırdıktan sonra, yurt çalışanlarını da ayırıyor, bazı çalışanları ise kovuyor.

Yayınlanma: 23.11.2013 - 20:48
Abone Ol google-news

Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), öğrenci yurtlarını yalnız kız ve yalnız erkek olarak dönüştürdükten sonra; kantin çalışanları, sosyal hizmet uzmanları, kütüphaneciler ve güvenlik görevlilerine de çalıştıkları yurdun hizmet verdiği öğrencilerin cinsiyetine göre rotasyon uygulaması başlattı. İstanbul ve Edirne’deki kız öğrenci yurtlarında çalışan çok sayıda personelin de işlerine son verildiği belirtildi.

Ağustos ayında tüm yurt bölge müdürlüklerine yazı gönderen Yurtkur Genel Müdürlüğü, kız ve erkek öğrencilerin ayrı binalarda barındığı yurtları tamamen kız ve tamamen erkek öğrencilere hizmet verecek şekilde düzenlemişti. Ancak bu talimatın uygulanması, bazı illerde yeni yurt binası inşa edilemediği için aksamıştı. Bu kez de yemekhanelere duvar örülmesi gibi manzaralar ile karşılaşılmıştı. Benzer bölgesel sıkıntıların yaşanmış olması ile birlikte yurtların kızlı erkekli dönüşümü büyük oranda tamamlandı. Ancak bu kez de sıra yurt çalışanlarına geldi. Yurtları kızlı erkekli olarak ayıran Yurtkur, bu kez de tamamen kız öğrencilere hizmet veren yurtlarda erkek, tamamen erkek öğrencilere hizmet veren yurtlarda ise kadın personel çalıştırmamak için harekete geçti.

 

İlk sırada kantin çalışanları

Yurtkur yetkililerinden edinilen bilgiye göre genel müdürlük yurtlardaki kantin ve yemekhane görevlilerini yurdun hizmet verdiği öğrenci grubunun cinsiyetine göre düzenlemeye başladı. Yani kız yurdunda hizmet alım yoluyla kantin işleten işletmelerin erkek personel çalıştırması yasaklanmaya başlandı. Aynı yöntem erkek yurtlarında da kadın çalışanlara yansıtıldı.

 

Psikologlar da var...

Yurtkur, kız erkek ayrımını kantinleri işleten özel şirketlerle de sınırlı tutmadı. Bazı yurtlarda görevli olan kütüphaneciler ve psikolojik hizmet veren sosyal hizmet uzmanları da dönüşüm çalışmaları kapsamında cinsiyetlerine uygun yurtlara gönderildi. Erkek güvenlik personelinin de sadece erkek yurtlarında görev yapacak şekilde rotasyona tabi tutulduğu, bu kapsamda kız yurtlarında kadın güvenlik görevlilerinin görev yapması için düğmeye basıldığı öğrenildi.

 

Yeri değiştirilemeyen atılıyor

Cinsiyete göre görev yeri değiştirilemeyen personel ise kovuluyor. İstanbul’da Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu’nda 10 erkek işçinin işine son verildi. İşine son verilenler arasında kantin çalışanları da var. Edirne Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler ise yurdun kantininde çalışan 16 işçinin kovulduğunu iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon