Yemek zammını 'Cesur Yürek' filmiyle protesto ettiler

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, geçen yıl 2.25 TL olan öğrenci yemek fiyatının 2.50 TL'ye yükseltilmesini, Mel Gibson'ın başrolündeki 'Cesur Yürek' filminin sahneleriyle hazırladıkları caps ve imza kampanyasıyla protesto etti.

Yayınlanma: 02.10.2014 - 11:23
Abone Ol google-news

Kampüs içindeki 3 yemekhanede, yemek fiyatına yapılan zammı ilginç bir caps (bir filmden fotoğraf ve görüntü) hazırlayarak protesto eden öğrenciler, bir de imza kampanyası düzenledi. 2 binin üzerinde imza toplayan öğrenciler, zammı protesto için Mel Gibson'ın başrolünü oynadığı, 1280'li yıllarda İskoçların İngilizlere karşı verdiği özgürlük savaşını konu alan 'Cesur Yürek' filmindeki sahneleri kullanarak ilginç bir caps hazırladı. Sosyal medyada da ilgi gören caps'te, savaş alanında İskoçlara seslenen Mel Gibson'un konuşmaları, yemekhane zammıma uyarlandı.

'YEMEKLERİ BEĞENEN VAR MI'

Alt yazıyla uyarlanan konuşmalarda Gibson, 'Yemekleri beğenen var mı?' diye soruyor. 'Yemekler fena değil. Memnun olmayıp da ne yapacağız?' gibi yanıt veriliyor. 'Akdeniz Üniversiteliler, yine zam geldi' diyen Gibson'a 'Kabul etmekten başka seçenek var mı?' deniyor. Konuşmalara uyarlanan altyazılarda Gibson, 'Evet, elbette var. 2010'da yaptık unutacak mısın? Uygun, nitelikli yemek sistemini getirdiğimizi. Unutacak mısın? Yemekler, 2.50 lira oldu. Yine zam geldi. Türkiye'nin en pahalı üniversite yemekhanelerinden birine sahibiz. Artık pahalıya yemek istemiyoruz. İstemiyoruz değil mi? Siz istiyor musunuz? Söyleyin' diye kalabalığa sesleniyor. Kalabalıktan 'Hayır, hayır istemiyoruz. Başka çaremiz mi var, söylesene. Hadi bize söyle' yanıtları alıyor. Bunun üzerine de, 'Tabii ki. Eğer direnirsek kazanırız. Elbette kazanırız. Bir ayda cebimize giren para belli. Ailelerimiz zengin değil, üniversite okumak için geldik. Rektörleri zengin etmek için değil. ODTÜ gibi, Anadolu Üniversitesi gibi 1.5 liraya, 1 liraya kaliteli yemek bizim de hakkımız. Bizim de hakkımız değil mi?' dedikten sonra 'evet, evet, evet' sesleri yükseliyor ve Gibson, 'Çatallar, kaşıklar havaya' diye bağırıyor. En sonunda da hep birlikte 'Yemekhane hakkımız, yemekhane hakkımız' sloganları atılıyor.

ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİ

Öğrenciler, üniversite yönetimine taleplerini ise şöyle sıraladı;

“Yemek fiyatları 2.50 TL'ye çıkartıldı. Zaten ev-özel yurt kıskacına sıkışmış bütçeleriyle, sağlıksız barınma koşullarıyla boğuşmak zorunda kalan öğrencileri bir de her geçen yıl yemekhane zammıyla karşı karşıya bırakmak, öğrencilerin eğitim hakkını elinden alma yoluna doğru ilerliyor. Yemek maliyetinin tamamının Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Öğrenci Sosyal Hizmetler bütçesinden karşılanması gerektiğini ve öğrencilere katkı payı olarak fiyat biçilmemesi gerektiğini tartışmamız ve kabul ettirmemiz gerekirken şu anki konumda neredeyse yemek maliyetlerinin tamamı öğrenci üzerinden sağlanmaya başlanmıştır. Bizler Akdeniz Üniversitesi öğrencileri olarak; yemek fiyatlarına yapılan zammın derhal geri çekilmesini, ikinci öğretimlere kalitesiz ve artık yemek uygulamasının düzenlenmesini, çağ dışı metal tabldot yerine porselen tabaklarla yemek verilmesini, vejetaryen arkadaşlarımız için menü oluşturulmasını istiyor ve bütün arkadaşları mücadeleye çağırıyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler