Hep evde, TV başındalar!

6-11 yaşındaki çocuklar okul dışındaki zamanlarında televizyona kilitleniyorlar.

Yayınlanma: 26.11.2013 - 10:02
Abone Ol google-news

Çocuklar, anne-babaları tarafından ne sergiye, ne müzeye, ne sinemaya ne de tiyatroya götürülüyor! Durum böyle olunca, onlara da televizyon izlemekten başka seçenek kalmıyor!

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’de Çocuk Üniversiteleri Sempozyumu”nda, “6-11 yaş grubu çocukların sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyetlere erişimi ve katılımı” başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı ve Çocuk Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar tarafından yapılan araştırmaya göre çalışmaya katılan çocukların yüzde 86’sı maça, yüzde 73’ü müzeye/sergiye hiç gitmiyor, yarıya yakını da henüz sinema ve tiyatronun kapısından içeri girmemiş!

 

Ders dışı etkinlikler!

Araştırmada, anne-babalara, çocuklarının derse ve ders dışı etkinliklere ne kadar zaman ayırdıkları sorulmuş. Bu soruya alınan yanıtlara göre çocukların yaklaşık yüzde 30’u günde 3-4 saat televizyon izliyor. Bu oran evinde bilgisayar olan çocuklarda yüzde 24’e düşüyor, bilgisayar olmayan evlerde ise yüzde 35’e yükseliyor. Çocukların yüzde 12’ye yakını hiç açık alanda oyun oynamıyor.

 

Tesis yok!

Çalışmaya katılan ailelerin üçte ikisinin yakınında, çocukların okul saatleri dışında spor yapabilecekleri bir tesis bulunmuyor. Anne-babaların yüzde 10’unun ise bu konuda bir bilgisi yok.

Okul dışı saatlerde sanatsal etkinliklere katılan çocukların oranı, spor yapanlardan daha az. 6-11 yaş arasındaki çocukların sadece yüzde 5.5’i, ders dışı saatlerde sanatsal etkinliklere götürülüyor.

Görüşülen ailelerin yüzde 76’sının çevresinde, çocukların okul saatleri dışında sanatsal etkinlikte bulunabileceği bir kuruluş yok. Anne-babaların yüzde 12’sinin ise söz konusu kuruluşlarla ilgili bilgisi bulunmuyor.

 

Bilime uzaklar

Görüşülen anne-babaların yüzde 35-36’sı bilim atölyesi, bilim müzesi, bilim fuarı gibi oluşumlarla ilgili bilgi sahibi. Önemli bir çoğunluk ise bu tür kuruluşları bilmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler