MEB, liseler için yeni kontenjanları açıkladı. İmam hatipte yine artış oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tartışmalı lise geçiş sisteminde yeni kontenjan dağılımını açıkladı. Bu yıl sınavla öğrenci alan liseler için toplam kontenjan 126 binden 139 bine yükseltildi. Ancak ‘nitelikli’ liselerin yarısını imam hatipler ve meslek liseleri oluşturdu. Bakanlık eşit puanda olan öğrencilerin yaşa göre sıralanmasından vazgeçerken yıl sonu başarı puanı kriteri getirdi.

Yayınlanma: 04.04.2019 - 22:56
Abone Ol google-news

Eğitimde okulların koşullarını ve niteliği geliştiremeyen MEB, sayılarla oynayarak okulları “nitelikli” kılmaya devam ediyor. Bakanlık liselere girişte bu yıl 1 Haziran’da yapılacak sınava ilişkin koşulları ve kontenjanları düzenleyen kılavuzu yayımladı. Bu yıl merkezi sınavla öğrenci alacak okul kontenjanları 11 bin 700 artarken, Anadolu, Fen ve sosyal bilimler liselerine toplam 86 bin, imam hatip ve meslek liselerine ise toplam 53 bin kontenjan ayrılması dikkat çekti.

‘Nitelikli’ artış

Bakanlık, geçen yıl büyük tartışmalara neden olan yerleştirme sisteminde bu yıl merkezi sınavla öğrenci alacak okul sayısını 1367’den 1531’e çıkarttı. Sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde objektif kriterler belirleyemeyen bakanlığın, yeni okulları da taşra teşkilatlarının inisiyatifine bıraktığı öğrenildi. Yeni kılavuzda özel program ve proje uygulayan okul kapsamına alınan meslek liseleri de ‘nitelikli’ ve sınavla öğrenci alan okulların arasında kabul edildi.

Yarısı imam hatip ve meslek lisesi

Bakanlığın belirlediği toplam kontenjan 126 binden 139 bin 120’ye yükseltilirken, sayıları arttırılan okulların yarısı yine imam hatip ve meslek liselerinden oluştu. 1531 okulun 855’i Anadolu imam hatip lisesi ve meslek liseleri olarak belirlendi. 2018 kılavuzunda 450 olan Anadolu ve mesleki teknik lisesi sayısı bu yıl 516’ya kontenjanları da 24 bin 30’a ulaştı. Toplam kontenjanı 28 bin 650 olan 334 imam hatip lisesi ve hafızlık projesi yürüten 180 kontenjanlı beş imam hatip lisesi de kılavuzda yer aldı.

1 tane fen lisesi

Geçen yıl okul başarıları ve merkezi sınav puanları yüksek olmasına karşın açıkta kalan binlerce öğrenci ile tartışma yaratan sistemde Anadolu liselerinin kontenjanı ise sadece 7 bin 570 artırıldı. Sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi sayısı 266 olarak belirlenirken kontenjanları da 42 bin 100 oldu. Fen liselerinin sayısında sadece 1 arttırıldı. Kılavuzda 310 fen lisesi yer alırken 34 bin 590 olan toplam kontenjanları da sadece 90 öğrencilik arttı.


Yaştan geri adım

MEB, bu yıl yine tartışma yaratan yaş kriterinden de geri adım attı. Bakanlık eşit puanda olan öğrencilerin yaşa göre sıralanmasından vazgeçerek yıl sonu başarı puanı kriteri getirdi. Yönergede, “Merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanına (OBP), 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanına (YBP), okula özürsüz devamsızlık durumuna, tercih önceliğine ve öğrencinin yaşına bakılarak yerleştirme yapılır” değişikliği ile yaş kriteri sona alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler