MEB okulları özele havale etti

Eğitimin özelleştirilmesine hız veren MEB, özel okullarla devlet okullarının eşleştirildiği ‘Hamilik Projesi’ni başlattı

Yayınlanma: 04.04.2019 - 23:02
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitimin özelleştirilmesine hız verdi. Devlet okullarını özellerin “koruyuculuğu”na bırakan MEB, 78 ilde 2 bin 714 özel okul ile eşleştirilen 2 bin 714 kamu okulu arasında “Hamilik Projesi” başlattı. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Anayasa ile de net olarak tarif edilen, eğitimin sosyal devletin sorumluluğunda olduğu ve devredilemeyeceği maddesine karşı olan uygulamalar MEB tarafından yaşama geçirilmeye devam edilmekte” dedi.
MEB, özel okullar ile devlet okullarını eşleştirerek ortak çalışma yürütmek adı altında özelleştirmeyi özendirmeye hız verdi. Bakanlık 78 ilde 2 bin 714 özel okul ile devlet okullarını eşleştirileceği “Hamilik Projesi” adı altında işbirliği protokolü imzaladı. Projenin temelini MEB’in 2023 Vizyon Belgesi oluşturuyor.

‘Eşitsizlik aşılamaz’

Protokolü Cumhuriyet’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “MEB protokoller eliyle eğitim alanını sermayeye ve dini yapılara devretmeye devam etmektedir. Projenin ismi dahi yaratılmak istenen süreci özetlemektedir. Sözlük anlamı ‘gözeten, kollayan, koruyucu’ anlamına gelen ‘hami’ sözcüğü ile özel okulların kamu okullarının koruyucusu olarak ifade edilmektedir” diye konuştu.
Okullar arası eşitsizliğinin bu yöntemle giderilemeyeceğini belirten Aydoğan, “Eşitsizliği ortadan kaldırma ‘iddiasında’ olan MEB’in eşitliği hayata geçirmesi, kamu okullarına ayrılmayan kaynakların özel okullara teşvik, kaynak olarak aktarılması ile bu sorun çözülmez. Kamusal eğitim hakkını protokoller, işbirlikleri eliyle sermayeye veya dini yapılara devredilmesi ile hem mesleğimiz, mesleki itibarımız hem de öğrencilerimizin eğitim hakkı hedef alınmaktadır” dedi. l ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon