Meslekler şekil değiştirecek

Halen var olan meslekler önümüzdeki 30 yıl içinde yok olmayacak

Yayınlanma: 21.07.2019 - 20:24
Abone Ol google-news

Geleceğin dünyasını, son 10 yılda üniversitelerden mezun olan ve iş dünyasında hızla yükselen Y kuşağı şekillendirecek. Önümüzdeki 30 yıl sağlık alanında, sanayide ve üretim teknolojilerinde, eğitim sistemlerinde ve sosyal yaşamdaki değişiklikler, meslekleri ve yapılacak işleri de farklılaştıracak. Üniversite tercihi yapmaya hazırlanan öğrencilerin, meslek seçerken bunları da göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, üniversite adaylarına şu önerilerde bulundu:
“Her yıl üniversite sınavına 900 bin ile 1 milyon arasında yeni lise mezunu giriyor. Geri kalanlar ya bir yere yerleşmemiş ya da yerleştiği yerde mutlu olmadığı için tekrar denemeye karar vermiş. Nüfus verilerine göre bu sayılar önümüzdeki 30 yıl boyunca değişmeyecek. Bununla birlikte, 50 yaş altındaki tüm yaş gruplarının toplumdaki yüzdelik ağırlığı hemen hemen aynı.
Günümüzün gençlerinin geleceğin etkin ve önemli olacak meslekler ile etkisini ve önemini kaybedecek meslekleri anlamak için öncelikle önümüzdeki 30 yılı hayal etmemiz gerekiyor. Sağlık alanında, sanayide ve üretim teknolojilerinde, eğitim sistemlerinde ve sosyal yaşamdaki değişiklikler, meslekleri ve yapılacak işleri de şekillendirecek.”
Çalışma koşulları ve işveren beklentilerinin en temel değişiklikler olacağını söyleyen Kaya, “Artık sadece makine mühendisi olmak yetmeyecek, sektörel yazılımları ve cihazları iyi tanımak ve bunu sertifikalar ile belgelemek gerekecek. Sadece üniversite mezunu olmanın, eski zamanlardaki lise mezunu olmaktan farkı olmayacak bir geleceğe giderken, istediği üniversiteyi kazanamayan bir genç ağlamak yerine, 5 sene sonra iş hayatına atıldığı zaman elinde neler olması gerektiğine odaklanmalı. Kişisel gelişim en öncelikli hedef olmalıdır” dedi.

GELECEĞİN MESLEKLERİ:
- Tıp, Hemşirelik, Diyetetik, Fizik Tedavi
-  Biyomühendislik, Biyomedikal Mühendisliği
-  Nanoteknoloji Mühendisliği
-  Bilgisayar ve Yazılım Mühendislikleri
-  Elektronik, Makine, Mekatronik Mühendislikleri
-  Alternatif Enerji ve Elektrik Mühendislikleri
-  Kimya, Polimer ve Malzeme Mühendislikleri
-  Endüstri ve İşletme Mühendislikleri
-  Yabancı Dilde İşletme, Ekonomi
-  Yönetim Bilişim Sistemleri

TEGV’E YENİ ATÖLYELER
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) Lloyd’s Register Foundation (LRF) desteğiyle yeni Tasarım ve Beceri Atölyeleri kurulacak. 

Sağlanan fon kapsamında TEGV’in mobil öğrenim birimi olan bir Ateşböceği, Tasarım ve Beceri Atölyesi ile donatılarak tematik hale dönüşecek. Ayrıca Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı ve Siirt Kurtalan Öğrenim Birimi’nde birer atölye oluşturulacak. Vakıf, çocukların nitelikli eğitimine desteğini bu üç atölye ile önümüzdeki 3 yıl boyunca sürdürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler