Fen'deki soru tüm TEOG'a bedeldi

Yabancı Dil Testi'nde çıkan ''UFO''lu soru, önceki günkü ''Selfie'li soru'' gibi öğrenciler arasında espri konusu oldu.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

TEOG Maratonu'nun ilk yarıyıl sınavları tamamlandı. 1 milyon 287 bin öğrenci, dün Fen ve Teknoloji, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavlarına girdi.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile İngilizce sorularının geçen yıla göre zorluk derecesinin yükseldiği sınavda, Fen ve Teknoloji dersinin bir sorusu, uzmanlar tarafından çok eleyici bulundu.

Yabancı Dil Testi'nde çıkan ''UFO''lu soru, önceki günkü ''Selfie'li soru'' gibi öğrenciler arasında espri konusu oldu. Soruda verilen diyalogda, ''Balkonda otururken gökyüzünde bir ışık gördüm. O bir UFO'ydu'' deniliyor.

Sınavlara katılamayan öğrenciler için 13-14 Aralık tarihlerinde mazeret sınavları yapılacak. Ortak sınav sonuçlarının, Ocak ayı içinde açıklanması bekleniyor.

Bilfen İlköğretim Kurumları bölüm başkanlarının üç sınavla ilgili değerlendirmesi şöyle:

Fen ve Teknoloji: Sınavın biyoloji kısmındaki sorular bilgi hâkimiyeti ile yorum becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Dört kazanımı olan “Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji” konusu ile ilgili ilk kez soru sorulmuştur. Fizik kısmındaki sorular beklenildiği gibi deneysel ağırlıklı olup laboratuvarda dinamometre ile ölçüm yapan öğrencilere avantaj sağlamıştır. Sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili A kitapçığındaki 9. soru sınavdaki ayırt ediciliği ve zorluk düzeyi en yüksek soru olmuştur. Soruyu ancak hem bu konu ile ilgili kazanımı özümseyen hem de sayısal düşünme becerisi yüksek olan öğrenciler çözebilmiştir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Sınav, çalışan ve çalışmayan öğrenciyi en iyi şekilde ayırt edecek nitelikte sorulardan oluşmaktadır. Sınavda dikkat çeken en önemli unsur, soruların seçeneklerinde kullanılan terimsel ifadelerin güçlük derecesinin beklenenin üstünde olmasıdır. Geçen seneki TEOG ile karşılaştırdığımızda zorluk derecesinin yükseldiği görülmüştür.

İngilizce: Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilecek nitelikte.  Kazanımları iyi tarayan bir sınav olmuş diyebiliriz.

 

Fen'de eşit dağılım yok

Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenleri de, dünkü sınavlarla ilgili şu yorumu yaptı:

''Fen ve Teknoloji Sınavı'nda, Hücre Bölünmesi ve Kalıtım Ünitesi'nden 8 soru, Sıvı ve Gazların Kaldırma Kuvveti konusundan 12 soru sorulmuş. Soru sayıları konulara eşit dağılım gösterseydi daha iyi olurdu. Sınav müfredata uygun, deney-yorum ve bilgi içeren sorulardan oluşmaktadır. Öğrencilerin çözebileceği kolay ve normal düzeydeki sorular çoğunlukta. Ancak C kitapçığındaki 11. soru zorlamıştır.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sınavı, öğrencinin kavram bilgisini ve yorum gücünü ölçen sorulardan oluşmaktadır. Sorular açık, anlaşılır ve nettir. Geçen yıla göre daha özenle hazırlanmış sorular kullanılmıştır. Öğrencilerin kelime bilgilerini, dilbilgisini, dikkat ve yorum gücünü ölçen ölçen zorluk derecesi orta seviyede sorulardan oluşmuştur.''

 

İngilizce'de soru kalitesi yüksek

Sevinç Koleji eğitim uzmanları, Fen Bilimleri sorularının geçen yıla göre daha seçici ve eleyici olduğunu, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavındaki soruların ise genel olarak orta düzeyde zorlukta ve uzun paragrafların yorumlanmasına dayalı hazırlandığını söylediler.

Yabancı Dil Testi'ndeki soru kalitesinin yüksekliğine dikkat çeken öğretmenler, ''Her sorunun anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmesi soru kalitesinin yüksekliğini ortaya koymaktadır'' dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler