MEB ‘özel’i kayırdı

Bakanlık, “zamanında ilan yapmayan kurumların önceki yıl ücretini alması gerekir” şartına karşın özel eğitim kurumlarına 10 gün ek süre tanıdı.

Yayınlanma: 29.07.2019 - 21:13
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine göre mayıs sonuna kadar yıllık ücretlerini bakanlığa bildirmeleri gereken özel okulların yüzde 20’sinin sisteme henüz giriş yapmadığı ortaya çıktı.

Bakanlık, yıllık ücretlerini Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri’ne (MEBBİS) 3 ay geçmesine karşın bildirmeyen yüzlerce okula ceza vereceğine ek süre tanıdı. Özel okulları uyaran bakanlık, yönetmeliğe göre “zamanında ilan yapmayan kurumların önceki yıl ücretini alması gerekir” şartına karşın özel kurumlara “bir defaya mahsus” Bakan Ziya Selçuk’un izni ile 10 gün ek süre tanıdı.
MEB yazısında, “Özel okullar ve özel öğrenci barınma hizmeti sunan kurumların 2019-2020 öğretim yılında uygulayacakları öğrenim veya barınma hizmeti ücretlerini ilan etmeleri için bir defaya mahsus olmak üzere 1 Ağustos 2019 tarihinden başlayıp 9 Ağustos 2019 tarihi mesai bitimine kadar MEBBİS modülüne giriş yapabilmesine Makam Onayı ile izin verilmiştir” denildi.

Binlerce kurum
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, 81 il valiliği üzerinden il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda önce yönetmeliği anımsattı sonra özel okullara müjde verdi. Yazıda, “Özel okullar ile özel öğrenci barınma hizmeti veren kurumlar, ilgili mevzuat gereği bir sonraki öğretim yılında uygulayacakları öğrenim veya barınma hizmeti ücretlerini her yıl mayıs ayının sonuna kadar ilan etmek ve MEBBİS modülüne işlemekle yükümlüdürler” denildi. Ardından yapılan incelemelerde sisteme 3 ay gecikmesine karşın bildirimde bulunmayan okulların verileri aktarıldı. MEB verilerine göre 11 bin 618 özel okuldan 1872’si, 4 bin 552 özel öğrenci barınma hizmeti veren kurumdan da 1327’si ücretlerini MEBBİS modülüne zamanında işlemedi. Özel okulların, ücretlerin sistem üzerinden güncellenmemesinin liselerin tercih dönemine denk getirilmesi ve ara sınıflar için de yeni kayıt döneminde yer almasına MEB’in göz yumması dikkat çekti.

Yaptırım unutuldu
MEB’in “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre, özel okulların her yıl ücretlerini TL olarak tespit etmesi ve ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan etmesi gerekiyor. Yönetmelikte, yapılacak indirim oranının ilan edilen eğitim ücretinin yüzde 50’den fazla olamayacağı belirtiliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler