Bütçe özele ve yurtdışına aktı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 6 aylık faaliyet raporunda dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Rapora göre bakanlık yurtdışına geçen yılın 4 katı bütçe gönderdi. Özel okulların da bütçeden aldığı pay katlandı.

Yayınlanma: 13.08.2019 - 21:58
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019’un ilk 6 ayına ilişkin faaliyet raporuna göre ciddi tasarrufa gidilen bakanlığın bütçesi yine yurtdışındaki okullar ve özel okullara aktı. Bakanlık yurtdışına geçen yılın 4 katı bütçe gönderdi. MEB bünyesinde dönüşüme hız verilirken, yeni müfredat hazırlığı ile yasal çalışmalar da raporda yer aldı.

MEB, yılın ilk yarısına ilişkin “2019 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”nu açıkladı. Raporda dikkat çeken ayrıntılar şöyle:

Yurtdışına dört kat bütçe: 2019 yılı için tahsis edilen ödenekten ilk altı ayda personel giderleri, sosyal güvenlik harcamaları ve hizmet alımları başlığında sadece bütçenin yarısını harcama başarısı gösteren MEB, parayı yurtdışına gönderdi. 2018’de yurtdışına 126 milyon 746 bin lira transfer eden MEB için 2019’da 153 milyon lira başlangıç ödeneği belirlendi. Yılın ilk altı ayında bu ödeneğin iki katı harcama yapıldı. 2018’in ilk altı ayında yurtdışına yapılan transfer giderlerine göre yüzde 375.25’lik bir artış gözlendi.

Bütçe özele aktı: Özel okullara destekten kademeli olarak vazgeçileceğinin açıklanmasına karşın MEB bütçesinden bu yıl da yüzlerce milyon lira yine özele aktarıldı. Organize sanayi bölgelerinde veya organize sanayi bölgeleri dışında açılan meslekî ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği ödemeleri kapsamında ilk 6 aylık dönem için toplam 187 milyon 146 lira ödenek gönderildi. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören ve eğitim ve öğretim desteğine hak kazanan öğrencilere ilk altı aylık dönem içerisinde 682 milyon 835 bin 712 lira bütçe aktarıldı. Destek eğitim kapsamında 2019 yılı ilk altı ayında toplam 1 milyar 552 milyon 142 bin lira ödeme yapıldı.

Meslekte aç kapa dönemi: Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 19 yeni okul açılırken, 7 okul birleştirilerek dönüştürüldü. 38 okul kapatıldı. 132 alan 144 dal açılırken, 31 alan 37 dal kapatıldı. 22 pansiyon bu dönemde açılırken, 31 pansiyon ise kapatıldı. Atölyelerin kurulum aşamasında faydalanılması için standart ve teknik şartname örnekleri ve okul başına 100 bin TL ödenek gönderildi.

İmam hatipte veri yok: İmam hatiplere ilişkin okul açma kapama türünde ayrıntılı bilgiler raporda yer almadı. Raporda, imam hatip ortaokulu, ortaokul ve liselerde okutulan din, ahlak ve değerler alanı seçmeli derslerinin analizi yapıldığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler