YGS'de hatalı soru iddiası

Türkçe sorularından birinin iki doğru yanıtı olduğu ileri sürüldü.

Yayınlanma: 16.03.2015 - 00:18
Abone Ol google-news

Üniversiteli olmak isteyen 2 milyon 46 bin 716 aday, dün yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda ter döktü. Adayların anne-babaları da okul kapılarında, heyecan içinde sınavın bitmesini bekledi.

Türkçe ve Matematik sorularının çok zaman alması nedeniyle soruları yetiştiremeyen bazı adaylar, yıllarca hazırlandıkları sınavdan ağlayarak çıktı ve uzun süre sakinleşemedi.

Soruları inceleyen uzmanlar, Türkçe sorularını “özensiz hazırlanmış ve gereksiz zorlukta’’, Matematik sorularını ise “çok zaman alıcı ve uzun işlemli’’ olarak nitelendirdi.

 

YGS soru ve cevapları için TIKLAYINIZ

 

Her salonda saat

Her salonda saat Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu. Sınav nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alındı. Sınavın yapıldığı her bir salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçete gibi malzemeler, ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava sadece şeffaf pet şişe içerisinde su getirebildi.

 

Sonuç internetten

YGS’de sorulan soruların alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20’si sınavın tamamlanmasından sonra ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı.

Soruların geri kalan yüzde 80’i de sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, 10 gün süreyle, ÖSYM’nin “ais.osym.gov.tr” internet sitesinden, adayların T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle adayların cevap kâğıdı görüntüsü, cevap anahtarıyla birlikte görülebilecek.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.

 

Türkçe’de hatalı soru iddiası

YGS’ye katılan Fen Bilimleri Dershanesi Türkçe öğretmeni Mutlu Kılavuz Türkçe sorularından birinin iki doğru yanıtı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kılavuz,‘ Soruda 5 tane söz öbeğinin altı çizilmiş. Hangisi yanlıştır? diye soruluyor. Ayrı yazılması gereken ‘ki bağlacı bitişik ve yine aynı soruda bitişik yazılması gereken ‘başkişi kelimesi de ayrı yazılmış. Seçeneklerde tek yanlış olması gerekirken iki yanlış var. Yani sorunun iki doğru cevabı var. Çok bariz bir yanlış dedi.

 

İşlemler daha uzun

Uğur Hazırlık Liseleri Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt,“Sınav önceki ÖSYM formatına uygun bir şekilde yapılmıştır. MF puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik ve fizik dersi, TM –TS puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik, Türkçe ve Tarih derslerinde diğer derslere göre daha ayırt edici sorular sorulmuştur.

Önceki yıllara göre soruların ve işlemlerin uzun olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle doğru okuyan, işlemleri hızlı yapan ve zamanı iyi kullanabilen öğrenciler sınavda daha başarılı olacaktır. Ayrıca Fen ve Coğrafya sorularındaki şekillerde görselliği arttıracak renklendirme yapılmıştır. Bizce bu yaklaşım olumludur’’ dedi.

 

Bir sayfada tek soru!

Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenleri, ÖSYM’nin açıkladığı sorular ve öğrencilerden aldıkları bilgilere göre şu değerlendirmeyi yaptılar:

TÜRKÇE: Türkçe testi soruları özensiz hazırlanmış ve gereksiz zorlukta sorulmuş. Dil Bilgisi ile ilgili soru sayısı çok az. Sadece 3 tane Dil Bilgisi sorusu sorulmuş. Paragraf sorularının içeriği anlaşılmıyor.

MATEMATİK: Matematik soruları zaman alıcı ve uzun işlemli. Ayrıca soru kalıpları çok uzun, bir soru bir sayfayı kaplayabiliyor. Konu dağılımında sorun yok ancak öğrencilerin zorlandığı bir test olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

GEOMETRİ: Geometriden yayınlanan iki soru var. Bu iki soru da müfredata uygun ancak ortanın üstü zorlukta hazırlanmış.

FİZİK: Fizik soru dağılımı ÖSYM’nin açıkladığı 3 soruya ve sınava giren öğrencilerden aldığımız bilgilere göre geçen yıllara paralellik göstermektedir. Beklenmedik bir soru yok. Soruların zorluk derecesi ise kolay diyebileceğimiz nitelikte ve temel bilgileri denetleyen sorular.

KİMYA: Kimya sorularında sürpriz bir soru yok. Sorular müfredata göre hazırlanmış ve genel olarak kolay sorulmuş.

BİYOLOJİ: İncelediğimiz sorular ve sınava giren öğrencilerden aldığımız geri bildirimlere göre, YGS Biyoloji soruları müfredata uygun, zorluk derecesi normal..

TARİH: Soruların zorluk derecesi ve konu dağılımları normal. Yorum ağırlıklı sorular çoğunlukta.

COĞRAFYA: Sorular müfredata uygun. 9. ve 10. Sınıf müfredat ağırlıklı. Sorularda tartışmalı bir durum yok.

FELSEFE: Öğrencilerin verdikleri bilgilere göre, felsefe soruları zor. Açıklanan 35. soru da, bilim felsefesinden ve soru kökü ile yanıtlar arasında ifade bakımından bir uyumsuzluk var.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularına alternatif olarak verilen 43. soru kolay bir soru olmakla birlikte, soru kökü ile seçenekler arasında aynı uyumsuzluk bulunuyor.

 

Öğrenciye darp ve gözaltı

YGS sonrasında ÖSYM önünde sınav sistemini protesto eden 18 yaşından küçük 5 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı.

Dün gerçekleştirilen YGS sonrasında DEV-LİS üyesi 5 öğrenci ÖSYM önünde eylem yaptı. Ellerinde “Elemeci sınav sistemine karşı başkaldırıyoruz” yazılı pankartla birlikte sloganlar atan öğrenciler kendilerini ÖSYM binasının bahçesindeki demir parmaklıklara zincirledi. Burada bir süre slogan atmaya devam eden öğrencilerin etrafını hemen sivil polisler sardı. Polisler birkaç telefon görüşmesinin ardından 18 yaşından küçük 5 lise öğrencisini gözaltına aldı. Direnen öğrenciler polis tarafından darp edilerek kelepçelendi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler