TEOG’da zor karar: Devlet mİ özel mİ?

TEOG yerleştirme sürecinde geçen yıl büyük sorunlar yaşanmış, birçok öğrenci mağdur olmuştu. Sorunların tekrar yaşanmaması için süreçle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Yayınlanma: 20.04.2015 - 21:16
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl TEOG kayıt ve yerleştirme sürecinde yaşanan krizlerin önüne geçebilmek amacıyla taslak bir kılavuz hazırladı.

Taslak kılavuza göre, bu yılki tercih dönemi için yapılan değişiklikler şöyle:

TEOG yerleştirmelerinde sınavla öğrenci alan özel okullara gidecek öğrencilerin kayıt tarihleri erkene alınacak ve bu öğrenciler yerleştirme sistemine dahil edilmeyecek.

- TEOG sonuçlarına göre yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilecekler. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullarda dahil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek. Bakanlık böylece, A grubu ve B grubu tercih listesini içeren yerleştirme sistemi yerine, 25 okul tercihi getirmiş olacak.

Özel okul kayıtları

- Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne bağlı ve Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre öğrenci alan özel okullara 2015-2016 öğretim yılı için okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak ve yerleştirme sonuçları aynı öğretim yılı için geçerli olacak. Sınavla öğrenci alacak özel okullar 24 Haziran-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapabilecektir.

- İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak istiyorum” butonları seçenek olarak sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Ancak, özel okula kayıt yaptırdım tercihini seçenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecek.

- Her iki butonu kullanmayanların, 12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı sistem tarafından otomatik olarak açık liselere kayıtları yapılacak.

2015 ortaöğretim kurumları tercih ve yerleştirme takvimi

4-8 Mayıs 2015: Okul kontenjan girişlerinin yapılması

11-15 Mayıs 2015: İlçe ve il kontenjan girişlerinin onayı

18-22 Mayıs 2015: Bakanlık kontenjan girişlerinin onayı

5 Haziran 2015: Ortak Sınavlar Puanlarının İlanı

5-9 Haziran 2015: Ortak Sınavlar Puanlarına İtiraz

24 Haziran 2015: Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı

24 Haziran 2015: 8’inci Sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) İlanı 24 Haziran

2015 - 10 Temmuz 2015: Sınavla Öğrenci Alacak Özel Okulların Kayıt İşlemleri

6-16 Temmuz: 2015 (Saat 17.00’ye kadar): Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

14 Ağustos 2015: Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve Kesin Kayıt

14 Ağustos 2015: Boş Kontenjanların İlan Edilmesi

17-21 Ağustos 2015: İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Tercih Başvuruların Alınması

24 Ağustos 2015: Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve Kesin Kayıt

24 Ağustos 2015: Yerleşemeyen Öğrencilerin Açık Öğretim Kurumlarına Kayıtlarının Yapılması

14 Eylül 2015: 2015-2016 Öğretim Yılı Açılışı

Seçim değil nesil

Türk Eğitim Derneği, “Eğitimde Mutabakat” çağrısı yaptı.

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, 2015-2022 yılları arasında eğitim sisteminin dönüşüm alanlarını kapsayan Ulusal Eğitim Programı’nı açıkladı.

Basın toplantısına “Bu eğitim sistemine kaç nesil daha feda edeceğiz” sorusuyla başlayan Pehlivanoğlu, “Programın, ‘bu milletin bütün evlatları için’ iyi niyetle hazırlanmış bir yol haritası olarak değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

Eğitimin, bir parti ödevi değil, ülke ödevi olduğunu vurgulayan Pehlivanoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye’de öğretmen açığı 127 bin, ücretli öğretmen sayısı 70 bin civarında. Atama bekleyen öğretmen sayısı da yaklaşık 300 bin. Derslik açığı ise 160 bin. Hâlâ okul müdürlerinin yakıt ve temizlik hizmetleri için bağış toplamak zorunda olduğu bir eğitim sisteminden bahsediyoruz. Türkiye’de öğrencilerimizin yüzde 69’u alt ekonomik, sosyal ve kültürel grupta yer alıyor.”

TED Genel başkanı, seçimlerden sonra tüm siyasi partileri ziyaret ederek, programın ayrıntılarını anlatacaklarını belirterek “Umuyoruz ki seçim kurtarmak yerine nesil kurtarmak için siyasileri de ikna edeceğiz” dedi.

İyi, doğru, güzel

Programın ayrıntılarını açıklayan Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’in direktörü Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim sistemindeki üç temel sorunun; felsefe ve kavramsal çerçeve eksikliği, sistematik ve bütüncül bir bakış eksikliği ile uzun erimli ve sürdürülebilir olmayan politika uygulamalarının eksikliği olduğunu söyledi. Selçuk, eğitimin üç temelini “iyi doğru, güzel” olarak sıraladı.

 8 dönüşüm alanı

? Okul merkezli sistem

? Yoksullar için de adil ve kaliteli eğitim

? Okul müdürü değil eğitim lideri

? Yıl boyu açık okul, iki tür lise

? Öğretmenlikte yeni sistem

? Zorunlu okulöncesi eğitim

? Bağımsız ölçme merkezi

? İnsan odaklı teknoloji


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler