Özel okul teşviğinde yenilikler

Dershaneler için gerekçeli karar beklenirken MEB’den özel okul teşvikleri için sürpriz değişiklik.

Yayınlanma: 23.07.2015 - 22:07
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi’nin dershaneleri kapatan yasanın iptaline yönelik kararının gerekçesini açıklaması beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı sürpriz bir yönetmelik değişikliğine gitti. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenleme ile bakanlık önce dönüşen dershaneler için planlanan, daha sonra tüm özel okulları kapsamasına karar verilen, “teşvik” programında dev bir geri adım attı. Doğu ve güneydoğu illerindeki öğrencileri dezavantajlı durumdan kurtaran, “teşvik bölgeleri” puanlaması kaldırıldı. Bundan sonra öğrencinin hangi bölgede okuduğunun teşvik hakkı kazanmasında etkisi olmayacak.

Yeni yönetmelikte dershane yasası ile birlikte uygulanmaya başlanan “özel okula teşvik” sisteminde düzenleme yapıldı. Ayrıntılar şöyle:

PERSONEL ÇOCUKLARINA AYRICALIK

Teşvik verilecek öğrenciler için hazırlanan puanlama formu da yeniden düzenlendi. Buna göre daha önce en fazla 20 puanlık kriterler üzerinden değerlendirilen öğrenciler, artık farklı bir puanlamaya tabi tutulacak. Öğrencinin Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etmesine 70; ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda aldığı başarıya da 50 puan verilecek. Ailesinin aylık toplam geliri 1000 TL’den az olan öğrenciler 340; 10 bin 501 TL’den fazla olan öğrenciler ise sadece 40 puan alacak. Anne ve babasını kaybeden çocuklara yapılan “ayrıcalıklı puanlama”, bundan böyle MEB personelinin çocuklarına da uygulanacak. Anne ya da babası öğretmen olan çocuklara ekstra 70 puan verilecek.

‘TEŞVİK BÖLGESİ’NE SON

Özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki öğrencileri dezavantajlı durumdan kurtaran, “teşvik bölgeleri” puanlaması kaldırıldı. Daha önce gelişmişlik seviyesine göre 6. bölgede bulunan ve en dezavantajlı konumda bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki okullar, en yüksek teşvik puanı ile değerlendiriliyordu. Bundan sonra öğrencinin hangi bölgede okuduğunun teşvik hakkı kazanmasında etkisi olmayacak. Buna göre teşvik alacak okulun belirlenmesinde, dönüşüm programı değerlendirme puanı, okulun öğrenci puan ortalaması, okuldaki kayıtlı öğrenci sayısı, ilçedeki özel okul sayısı, okuldaki öğretmen sayısı, bina kontenjanı ve okulun grubu gibi kriterler de etkili olmayacak.

YÜZDE 50 BURSLU ÖĞRENCİYE DE TEŞVİK

Özel okullarda burslu okuyan öğrencilere yönelik önemli bir düzenlemeye de gitti. Daha önce özel okullarda burslu okuyan öğrenciler eğitim öğretim desteğinden yararlanamıyordu. Ancak artık özel okullarda okuyup yüzde 50’ye kadar burs alan tüm öğrenciler teşvik için başvurabilecek.

ÖZEL LABORATUVAR LİSELERİ DÖNEMİ

Yönetmelik değişikliği ile 2 yeni özel lise türü daha kurulduğu da ortaya çıktı. Artık Türkiye’de özel laboratuvar liseleri ile özel fen ve teknoloji liseleri de hizmet verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler