KPSS sonrası atama krizi

Sosyal Bilgiler ve Coğrafya öğretmeni atamaları, öğretim yılının öncesine kalabilir.

Yayınlanma: 29.07.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından, binlerce kamu personeli adayı, iptal edilen soruların, sınav sonuçlarına etkisini merak ediyor. ÖSYM, 2015-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavının Eğitim Bilimleri Testinin Temel Soru Kitapçığındaki 52. sorunun iptal edilmesine, Muhasebe Testinin Temel Soru Kitapçığındaki 5. sorunun “C” olarak girilmiş cevabının “D” olarak değiştirildiğini bildirmişti. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde de (ÖABT) de 11 soru iptal edilmiş, 2 sorunun da doğru cevap şıkları değiştirilmişti.

Çelişkili sorular

İhtiyaç Akademisi’nden KPSS Uzmanı Çağrı Özsaraç hatalı soru sayısının fazla olmasını, eğitim kurumlarındaki farklılıklara bağladı. Özsaray, şunları söyledi: İptallerin büyük kısmı ÖABT’de gerçekleşti. Sebep ÖABT’nin çok geniş bir alanı kapsaması ve Türkiye’deki akademisyenlerin ortak dilinin olmaması. MEB, bir kitabında bir soruyla ilgili, ‘doğru a’, diğerinde ‘doğru b şıkkı’ deniliyor. 200 üniversitemiz olduğu için övünüyoruz, ama o kadar farklı ders saatleri var ki, bir üniversitede iki saat ayrılan konuya öbüründe dört saat ayrılıyor.”

ÖSYM ciddiyetsiz

Daha önce sorulara ilişkin dava açan Türk Eğtim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise ÖSYM’nin basiretsizliği yüzünden bu noktaya gelindiğini söyledi. Koncuk, şu ifadeleri kullandı: “ ÖSYM’nin soruların doğru olup olmadığnıı belirlemesi için mahkeme kararına gerek yoktu. İddia edilen sorular bellidir, doğru mu, yanlış mı araştırılır, yola devam edilirdi. Bunu yapmamış olmaları, ciddiyetsizliklerini gösterir.”

MEB ise bu gelişmeler üzerine ÖSYM ile iletişime geçti. Geçen yıl yapılan yasal düzenleme ile sınavlarla ilgili itirazların mahkemelerde ivedi yargılanmasına karar verildi. 12 Temmuz’da yapılan KPSS sınavı için mahkemenin 26 Ağustos’a kadar kararını açıklaması ve MEB’in de 7 iş günü içinde başvuruları ve atamaları yapması hukuken zorunlu. Mahkemenin 45 günü aşması durumunda ise atamalar okulların açıldığı süreye kadar sarkabilecek. MEB, mahkemenin kararını geciktirmesi durumunda atamaları yapacak ancak Coğrafya ve Sosyal Bilimler öğretmenliğinin atamasını erteleyecek. Öte yandan ÖSYM, OABT cevap anahtarlarını Aday İşlemleri Sistemi'nden erişime açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler