Yeni mezun 128 bin genç iş arıyor

Lise ve üniversitelerden mezun olanların sayısı arttıkça iş arayanlar arasındaki deneyimsizlerin oranı da artıyor.

Yayınlanma: 01.10.2015 - 15:24
Abone Ol google-news

Yenibiris.com’da geçtiğimiz yıl iş arayan yeni mezun kişi sayısı 50 bin iken, bu yıl bu sayı 128 bine yaklaştı. En çok çalışılmak istenen sektörlerin başında gelen eğitim, bankacılık ve perakendeye başvurular ciddi oranda artmış durumda. Üniversitelerin kontenjanları arttıkça mezunların sayısı da artıyor.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un verilerine göre bu yıl iş aramaya başlayan yeni mezunların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış yaşandı. 2014’te 50 bin deneyimsiz genç özgeçmiş hazırlayıp iş arayışına başlarken, bu yıl bu sayı yaklaşık 128 bin oldu.
   
GENÇLER EYLÜLÜ BEKLEMİYOR

Yenibiris.com’a üye gençlerin büyük bir kısmının yaz bitimini, hatta mezun olmayı beklemeden iş arayışına başlaması, firmaların iş ilanlarına başvuruları da önemli ölçüde artırdı. Bütün sektörlerdeki iş ilanlarına yapılan başvurular geçen yıla göre yüzde 25 oranında arttı. Son aylarda en fazla tercih edilen sektörlerin başında gelen eğitime başvurular geçtiğimiz yıla göre iki katından fazla oldu. İş arayışına giren kişilerin en çok tercih ettiği işler aynı zamanda deneyim şartı olmadığ için öne çıkıyor.

YENİ MEZUNLARIN EN ÇOK BAŞVURDUĞU 5 SEKTÖR
       
1-EĞİTİM /BRANŞ ÖĞRETMENİ             
2-BANKACILIK/FİNANS GİŞE ELEMANI             
3-PERAKENDE /SATIŞ DANIŞMANI
4-YAPI-İNŞAAT /İNŞAAT MÜHENDİSİ         
5-TURİZM-OTELCİLİK /GARSON, RESEPSİYONİST     

EĞİTİM BANKACILIĞI GEÇTİ  

Yeni mezun olanların iş arayanlar arasına katılmasıyla başvurularda bazı küçük değişiklikler sözkonusu oldu. Geçtiğimiz temmuz ayına kadar en çok başvuru yapılan sektör bankacılık-finans olurken bu kez eğitim sektörü, (iş ilanlarının artmasıyla paralel olarak) birinci sıraya çıktı. Geçen yıldan beş kat fazla başvuru alan branş öğretmenliğinde başı matematik öğretmenliği çekiyor. Bütün sektörler genelinde gençlerin en çok iş başvurusu yaptığı işler ise şunlar:

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN 5 POZiSYON      

1-GİŞE ELEMANI         
2-BRANŞ ÖĞRETMENİ         
3-SATIŞ DANIŞMANI          
4-MUHASEBE ELEMANI          
5-ÇAĞRI MERKEZİ MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ   
       
İLLERDE ARTIŞ  
 
İş ilanlarına yapılan başvurular bütün şehirlerde artmış durumda. Başvuruların en çok arttığı şehirlerde ilk beş sırada Hatay, Tekirdağ, Aydın, Bursa ve Ankara yer alıyor.     

YENİ MEZUNLARA ÖNERİLER

İş arayan kişi sayısının ve ilanlara başvuruların artmaya devam ettiği bu zorlu ortamda okulunu bitiren gençler en çok şu soruyu yöneltiyor:

“Firmalar deneyim arıyor, peki ben kendimi nasıl gösterebilirim?”

Bu konuyla ilgili insan kaynakları profesyonellerinin önerileri şöyle:  
1-Önce kendinizi iyi tanıyın. Ne iş yapmak istediğinizi, bu isteğinizin size gerçekten uygun olmadığını bulun. O işi yapanları bulup konuşun, internetten bilgi toplayın, çevrenize sorun.   

2-Hedefinizi belirledikten sonra özgeçmişinizi buna uygun hazırlayın. Özgeçmişiniz, başvuracağınız işle uyumlu olmalı. Yeni mezunların çoğu en çok burada takılıyor. Deneyiminiz olmasa bile, başvurduğunuz alanla ilgili eğitim, sertifika programı, proje çalışması, gönüllü iş gibi mutlaka bir bağlantı noktası yer almalı özgeçmişte.   

3-İş başvurusu yaparken o işe, sektöre vs. neden uygun olduğunuzu somut bir şekilde gösteren birkaç satırlık bir önyazı mutlaka yazın.

4-Beklentilerinizi gözden geçirin. Ücret mi yoksa işi öğrenip bir an önce deneyim kazanmak mı sizin için öncelikli? Sürekli bilgisayar başında olmak mı yoksa sahada çalışıp daha hızlı ilerlemek mi?  

5-İş bulma süresi uzayabilir. Bunu gözönünde bulundurarak sabırlı ve esnek olun. İstediğiniz alana yakın başka bir alanda bir iş fırsatı çıkabilir. Aynı durum, hiç düşünmediğiniz, ama işi bütün yanlarıyla öğrenme fırsatı veren küçük şirketler için de geçerli.  

6-İş bulmaya faydası olur diye okul biter bitmez yüksek lisans yapmayı düşünmeyin. Mutlaka yapacaksanız, birkaç yıl deneyim kazandıktan sonra düşünün.

7-Her ne olursa olsun, olumlu yaklaşımınızı korumaya çalışın. İş görüşmelerinde olumlu ve istekliliğinizi yansıtmak size ciddi avantaj sağlar.     


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler